• Bio kultura Potgrond




    Wat is potgrond en wat zijn de verschillen

    Potgrond is een luchtige grond die meestal uit meerdere grondstoffen zoals turf, veen, boomschors en meststoffen bevat. Potgrond is minder zwaar dan tuinaarde. Ook zijn de voedingsstoffen in balans, waardoor het wortelgestel beter kan groeien. Turf en veen wordt veelal als basis voor potgrond gebruikt, dit omdat de belangrijkste eigenschap van turf en veen, het water opnemend vermogen is. Het vocht wordt snel door de grond opgenomen en vervolgens ook lang vastgehouden. Dat betekent dat de wortels van de planten goed over vocht kunnen beschikken. Potgrond is geschikt voor potten en bakken. Er is ook geheel plantaardige potgrond verkrijgbaar speciaal voor veganisten.

     

     

    Tuinturf en veen

    Tuinturf is een veensoort en is niet bekalkt. Hierdoor heeft het een lage PH waarde. Het is een pure grondstof. Tuinturf houdt water goed vast, waardoor de grond goed vochtig blijft. Het bevat fosfor, kalium, stikstof en sporenelementen. Het kan prima toegepast worden bij planten die graag een zure omgeving verlangen zoals zuurminnende planten. Eén van de grootste bestanddelen van potgrond is veen. Veen is een eeuwenoude, natuurlijke grondstof die ontstaan is uit planten resten. In de biologische landbouw is turf en veen, als ingrediënt toegelaten in potgronden. Het afgraven van turf en veen roept echter vragen op, door het vrijkomen van co2 en het verstoren van het jarenlang opgebouwde bodemleven.  

     

     

    Kokos

    Kokos wordt verkregen uit de bolster van een kokosnoot en is te verkrijgen in verschillende fracties. Kokos is afkomstig uit landen zoals India, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek. Kokos is een relatief jong materiaal en is hierdoor in staat om zeer snel vocht op te nemen. Ook wanneer het mengsel erg droog is geworden blijft kokos in staat om snel vocht op te nemen. Potgrondmengsels met kokos houden hierdoor een goede wateropname kwaliteit, draineren daarnaast het vocht ook snel weer uit en zorgen voor een goede vochtverdeling in pot.

     

     

    Startbemesting in potgrond

    In potgrond zitten meststoffen deze kunnen afkomstig zijn uit, organische materialen, plantaardig materialen of van kunstmest zijn.  De hoeveelheid die in de potgrond zit is voldoende voor de eerste weken tot 3 maanden afhankelijk van de producent, dit noemt men dus een startbemesting. 

     

     

    Soorten toegevoegde meststoffen aan de potgrond 

    • Plantaardige meststoffen: verkregen uit plantaardig materiaal
    • Minerale meststoffen: verkregen uit Organisch materiaal
    • Minerale meststoffen: verkregen uit Anorganisch materiaal (kunstmest)


     

    Mineralen meststoffen kunnen dus zowel Organisch als Anorganisch zijn. Aan de benaming van de stoffen is de afkomst vaak moeilijk te herleiden. 
    Twijfelt u aan de afkomst van de vermelde meststoffen, raadpleeg dan de fabrikant.


    Alléén een meststof die uit 100% Organische materiaal bestaat, is geschikt voor de Biologische teelt en bevat geen kunstmest. Elke andere Organische meststof (dus niet 100% organisch) mag de benaming organisch al voeren vanaf 60% organische meststof. Dit betekent dat deze 40% Anorganische meststof (kunstmest) mag bevatten. Let dus op wat u koopt.

     


    Met de gecertificeerde potgrond van Bio Kultura, die op de inputlijst van Skal staat zit u altijd goed. Deze is namelijk goedgekeurd voor de biologische teelt.
     

    Gecertificeerde Potgrond Bio Kultura*


    Gecertificeerde Potgrond Bio Kultura*

    Bio Kultera gecertificeerde biologische potgrond is volledig organisch en biedt een stevige basis om je plant in te laten groeien. Eerst een goede ontwikkeling van het wortelstelsel, dan de groei bovengronds en daarna de bloei. De hoofdbestanddelen van Bio Kultera biologische potgrond zijn: Organische mestcompost (van biologisch gecertificeerde afkomst), Boomschorscompost (dus geen groen- of GFT compost), Kokosvezel, Plantaardige voedingskorrel (zeewier, Vulkanisch gesteentemeel (spoorelementen en mineralen), Veenmos. (De potgrond bevat geen turf) De potgrond staat op de inputlijst van Skal. Geen verzending of bezorging. Afhalen op afspraak.
    Klik op foto voor vergroting.

    40 liter. Prijs € 9.95


  • Bio Kultura potgrond

    Bio kultura biologische potgrond voor de moestuin.
    Met de potgrond van Bio Kultura bepalen je planten wanneer, wat belangrijk is voor een goede ontwikkeling van het wortelstelsel en de groei boven de grond. Bio-Kultura potgrond bestaat alleen uit organische grondstoffen.


    De hoofdbestanddelen van de potgrond zijn:

    • Organische mestcompost (van biologisch gecertificeerde afkomst)
    • Boomschorscompost (dus geen groen- of GFT compost)
    • Kokosvezel
    • Plantaardige voedingskorrel (zeewier)
    • Vulkanisch gesteentemeel (spoorelementen en mineralen)
    • Veenmos (Laag gehalte)


    Bevat geen turf 

    Het tuinturf (laagveen) gehalte dat in veel potgronden het hoofdbestanddeel is, hebben wij om ecologische redenen vervangen. In onze potgrond zit nog een klein percentage veenmos, dat is het bovenste laagje veen dat uiteindelijk weer terug groeit. Momenteel werken we eraan ook dit niet meer te gebruiken. We willen echter niet bij een ander niet zo duurzaam alternatief terecht komen en een daadwerkelijke verbetering doorvoeren. Dat heeft best wat voeten in aarde. We zijn volop aan het testen op onze kwekerij en hopen op korte termijn een 100% veenvrije potgrond te hebben die kwalitatief net zo goed of zelfs beter is.

     

    Bio Kultura maakt geen gebruik van bloedmeel, verenmeel, en beendermeel. Ook al zijn deze producten een stuk goedkoper en wel toegestaan om biologisch mee te kweken. Wij vinden dat deze producten niet in een biologische potgrond horen te zitten. Omdat deze doorgaans uit de bio industrie afkomstig zijn en niet structureel bijdragen aan het verbeteren van de bodem.


     

    De belangrijkste voordelen:

    • Geeft langdurig voedingsstoffen af waardoor bijmesten niet nodig is
    • Is met een hoog humusgehalte de ideale basis voor je planten
    • Houdt vocht goed vast en geeft het af, ook wanneer het een keer te droog is geworden
    • Is luchtig van structuur waardoor het wortelstelsel van je plant zich goed ontwikkelt
    • Slaat niet dicht waardoor mos geen kans krijgt
    • Heeft een lange levensduur omdat voeding in de grond behouden blijft

     

     

    De potgrond en de mestcompost is warm, klopt dit wel?
    Ja dat klopt dat kan en kan ook geen kwaad. Het is zelfs een mooi en goed tekenen. Het betekent namelijk dat er leven in zit. Bacteriën en schimmels veroorzaken deze warmte en verrichten nuttig werk in de bodem. De broei komt doordat de mestcompost en de boomschorscompost (ja, ook die zit een beetje in de mestcompost) bij elkaar worden gebracht voordat ze naar jou toe komen. Deze twee kunnen op elkaar reageren. Wanneer je ermee aan het werk gaat, zal de warmte weer weg gaan. Het kan dus niet in de brand vliegen of schade aan je planten opleveren.



    Er zit wat schimmel aan de binnenkant van de zak, kan dat kwaad?
    Daar kun je blij mee zijn want ook die zit er niet voor niks in. Je kan dit treffen bij de potgrond. In dit mengsel werken we naast een klein percentage mestcompost, ook met een plantaardige voedingskorrel die de eerste groei ondersteunt. Deze plantaardige voedingskorrel is gemaakt van zeewieren en algen en geeft mooie schimmelsporen. Schrik dus niet en ben er blij mee want schimmels zijn heel belangrijk.

     

     

    Potgrond van Bio Kultura is tot heden (2020) de enige biologische potgrond die goedgekeurd is om op de inputlijst van Skal te staan en gebruikt mag worden voor de biologische teelt.


     

    Skal certificering

    Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. Het is een stichting met een publieke taak als certificatie- en controle-instantie voor de biologische productie in Nederland. Door Skal gecertificeerde bio-producten mogen het Eco keurmerk voeren. De biologische productie is in Nederland de laatste jaren flink toegenomen.

    Momenteel staan bijna 1630 biologische boeren en meer dan 2200 levensmiddelenfabrikanten onder toezicht van Skal. Het toezicht wordt gefinancierd door de geregistreerde bedrijven.

     

     

    Beperkende lijst opgemaakt door SKAL in relatie tot biologische potgrond:

    • Kunstmeststoffen zijn niet toegelaten
    • Dierlijke mest (rundermest, pluimveemest) moet afkomstig zijn van grondgebonden veehouderijen, wat betekent dat o.a. mest afkomstig van de intensieve kippen- en varkenshouderij niet is toegelaten
    • Turf mag alleen worden gebruikt voor potgronden bestemd voor tuinbouw (groenteteelt, sierteelt, boomteelt, boomkwekerij), niet voor akkerbouw
    • De gebruikte ingrediënten mogen geen genetisch gemodificeerde organismen of restproducten ervan bevatten, wat belangrijk is bij meststoffen op basis van soja, koolzaad of mais
    • Het behandelen met chemisch-synthetische stoffen of het ioniserend bestralen van ingrediënten is niet toegestaan

     

     


     

     

  • Soorten potgrond


    Plantaardige potgrond/ Moestuinmix

    • Bestaat uitsluitend uit grondstoffen welke toegepast mogen worden binnen de biologische land- en tuinbouw, conform de verordening EG 889/2008.
    • Potgrond voor biologische teelt op basis van hernieuwbaar veen, kokosvezel, compost van plantaardige oorsprong, biologische bodemverbeteraar, zeewierkalk en plantaardige meststoffen.
    • Toegestaan voor Veganisten



     

    Biologische potgrond (al dan niet gecertificeerd) 

    Alleen van de biologische potgrond die op de inputlijst van Skal staat bent u verzekerd dat hier toegestane stoffen in zitten voor de biologische land- en tuinbouw. Alleen de potgrond van  Bio Kultera staat op deze  inputlijst van Skal en voldoet aan deze eisen conform de verordening EG 889 / 2008. Het basis materiaal bestaat uit Organische mestcompost van biologisch gecertificeerde afkomst, boomschorscompost, cocosvezel, plantaardige voedingskorrel (zeewier) vulkanisch gesteentemeel en veenmos.
    Alle andere biologische potgrond (2020) staan niet op de inputlijst van Skal en zijn dus niet gecertificeerd. Maar dient wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

     

     

    Universele potgrond

    Universele Potgrond is alleen geschikt voor onder andere kamer- en terrasplanten, maar kan het ook gebruikt worden voor perk, balkon en vaste planten.

     


    Basis potgrond

    Deze potgronden bevatten kunstmeststoffen een andere benaming is ANORGANISCHE meststoffen. Onder kunstmest of anorganische mest, verstaat men synthetisch gemaakte stoffen. Deze hebben een ongunstige uitwerking op de grond. Ondeskundig gebruik van kunstmest kan leiden tot schade aan de grond het bodemleven en aan de menselijke gezondheid. De kunstmest zorgt ervoor dat jonge plantjes sneller groeien. Als er kunstmest in de potgrond zit, wordt dit vaak door de producent omschreven als " basis meststoffen". Deze potgrond is niet geschikt wanneer u biologische wilt tuinieren.

     

     

    Potgrond op basis van Cocopeat  

    Potgrond op basis van Cocopeat met natuurlijke meststoffen, zonder veen of turf en zonder kunstmest. Vanuit ecologisch standpunt zijn deze producten zeker geschikt. Coco potgrond /Cocopeat  is een zeer natuurvriendelijke potgrond. Het is een restproduct van de kokosindustrie, het milieu wordt dus niet belast met afgravingen in kwetsbare veengebieden. Deze potgrond  is zowel geschikt als potgrond en stekgrond, maar ook als bodemverbeteraar en bodembedekker. Verkrijgbaar met en zonder RHP keurmerk .Er is ook een Cocopeat potgrond met uitsluitend plantaardige meststoffen zoals algen en zeewier.

     

     

    Cocopeat blokken

    In pure cocopeat blokken zijn geen meststoffen toegevoegd, de cocopeat blokken zijn dus alleen te gebruiken als basismateriaal en moet dus gemengd worden met andere materialen.


    Belangrijkste kenmerken van cocopeat zijn:

    • Vrij van onkruid en ziekteverwekkers
    • Schoon en Biologisch afbreekbaar
    • Licht en makkelijk
    • Licht zure pH (5,4 – 6,8); ideale zuurtegraad voor de meeste planten
    • Absorbeert veel water
    • Te gebruiken als bestanddeel voor zaai – stekgrond


    Meng 1 cocopeat blok samen met 3 liter water, en wacht 20 minuten. Alles goed omscheppen. Resultaat is 8 liter cocopeat vezel.
     

  • Hoe kom ik tot de juiste keuze


    Maak een keuze 

    • Gecertificeerde biologische potgrond
    • Biologische potgrond
    • Plantaardige potgrond 
    • Gangbare potgrond

     


    Maak een keuze uit toegepaste bemesting

    • Potgrond met plantaardige voedingskorrel van zeewier, maar zonder bloed-beender- en hoornmeel en geen groen- of GFT compost
    • Potgrond met organische meststoffen zoals bloed - beender- en hoornmeel
    • Potgrond plantaardig met zeewier, algen en luzerne
    • Potgrond met kunstmest (Anorganische stoffen)

     

     

    Maak een keuze wel of geen keurmerk en welke

    • Gecertificeerd
    • RHP keurmerk 
    • Skal keurmerk 



    Waar gebruik ik het voor

    • Moestuin
    • Siertuin
    • Kamerplanten


     

    Prijs

    De prijs kan nogal uiteenlopend zijn, maar voor u wellicht doorslaggevend zijn. Een gecertificeerde potgrond is helaas duurder dan een gangbare potgrond. 



    Advies

    • Ons advies gaat uit naar een gecertificeerde biologisch potgrond
    • Een gangbare potgrond met kunstmest wordt door ons in ieder geval afgeraden. Deze past niet bij het Biologisch Ecologische tuinieren
    • Gaat u voorkeur toch liever uit naar een ander soort potgrond. Kijk dan wat de samenstelling en herkomst van de potgrond is, deze kan per fabrikant verschillend zijn. Schaf kleine verpakkingen aan van verschillende fabrikanten met verschillende samenstellingen
    • Gebruik al u zintuigen, Kijk, ruik en voel aan de potgrond
    • Plant hier dezelfde soort stekken in en kijk wat het resultaat is
    •  En gebruik dan de potgrond waar u een goed resultaat en een goed gevoel bij hebt 
  • RHP keurmerk

     

    Stichting RHP is onafhankelijk en niet gebonden aan potgrondmerken. Het RHP-keurmerk is het enige keurmerk voor potgrond dat erkend is door de Nederlandse overheid en vermeld is op Consumentenwijzer. De producten met het RHP embleem worden gecontroleerd door de hele keten en zijn dus al vanaf het afsteken van bijvoorbeeld veen tot het kant en klare product volledig goedgekeurd. Er wordt gecontroleerd door het onafhankelijke instituut ECAS.

    Producenten van RHP potgronden werken met respect voor het milieu. Na het afgraven van veen en turf dient het productieveld zoveel mogelijk hersteld te worden en dient men er weer natuurgebied van te maken. De grondwaterstand wordt verhoogd, zodat de oer situatie zich weer kan herstellen. Op die manier ontstaat er in de toekomst opnieuw veengrond en komen er bovendien nieuwe natuur gebieden bij. In potgrond met het RHP Consumer keurmerk mogen geen restanten van bestrijdingsmiddelen of ziekteverwekkers voorkomen. Er is potgrond met en zonder kunstmest die een RHP keurmerk bezitten. In 2009 is er door stichting RHP een onderzoek ingesteld naar de verschillen tussen potgronden met en zonder RHP keurmerk. De resultaten waren verbazingwekkend, in veel niet RHP potgronden zijn ziekteverwekkers, pesticiden en onkruiden te vinden. Bij aankoop van een RHP-product weet je zeker dat het product veilig en van voldoende inhoud is.