• Mineralisatie



        Dood materiaal doet Leven. 

    Een deel van de voor de plant beschikbare stikstof komt uit de bodem. Deze stikstof ontstaat door de afbraak van organische stof zoals plantenresten, afgevallen bladeren, dood micro-organismen. Het vrijmaken van voedingsstoffen hieruit wordt mineralisatie genoemd. De voedingsstoffen vormen dus een gesloten kringloop.

     

    Elk organisme sterft een keer en wordt gegeten door een ander organisme. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat bacteriën en schimmels weer verder kunnen leven. Wanneer bodemorganismen zich voeden met organische stoffen, scheiden ze ook verbindingen uit. Deze vrijgemaakte, anorganische stoffen (minerale stoffen) worden daardoor opneembaar voor planten via hun wortels. Een actief bodemleven stimuleert dus de plantengroei. 

     

    De snelheid van mineralisatie is afhankelijk van factoren als pH, vocht, bodemventilatie, bodemvruchtbaarheid, vegetatie en temperatuur. Bij een bodemtemperatuur boven de 10°C komt in de loop van het seizoen de mineralisatie op gang. In de tweede helft van het seizoen is deze het hoogst. Wanneer de bodemtemperatuur lager wordt,daalt ook langzaam de mineralisatie. 

     

    Mineralisatie is dus een biologisch proces dat hoofdzakelijk wordt uitgevoerd door bacteriën, schimmels en ander bodemleven.