Olivijn is het meest voorkomende mineraal in de aardmantel. Als olivijn in contact komt met water, dan onttrekt het de CO2 uit het water en gebruikt dit om te reageren tot zand, magnesium en bicarbonaat.
Olivijn staat op dit moment erg in de belangstelling. Wereldwijd wordt er intensief gezocht naar goedkope processen om CO2 aan mineralen te binden. Olivijn reageert relatief snel met het (zure) CO2 in de atmosfeer. Vergruisd Olivijn verweert hierdoor, afhankelijk van de korrelgrootte, in enkele jaren geheel.
Olivijn is in allerlei vormen beschikbaar
Of Olivijn in ons land gebruikt mag worden, hangt van de toepassing af.
Bouwstof
Olivijn voldoet aan de eisen voor bouwstoffen en kan voor civiele toepassingen in aanmerking komen.
Voorbeelden kunnen zijn:
Moestuin
Olivijn kan de beschikbaarheid van nutriënten als magnesium en silicium en de pH in de bodem verhogen. Maar betekent dit dat Olivijn automatische geschikt is, om te gebruiken in de moestuin? Nee dus!!!!
Olivijn bevat een hoog nikkel gehalte van 0,24%, daar lost een deel van op in het bodemvocht.
Wegens dit nikkelgehalte is Olivijn in Nederland niet toegestaan in de landbouw.
Olivijn bevat een hoog nikkelgehalte en voldoet daardoor niet aan de eisen die gesteld worden aan meststoffen. Olivijn is niet opgenomen in de skal lijst.
Lavameel
Om uw bodem te verrijken met mineralen mag u wel gebruik maken van lavameel, deze bevat een laag gehalte aan nikkel namelijk 0,007%. Lavameel is toegestaan in de biologische landbouw en staat vermeld op de skal lijst.
Olivijn wordt ook wel chrysoliet, peridot of Olivein genoemd. Stenen geneeskunde is al eeuwen oud.
Eigenschappen
Verzorging van de steen
Na enkele keren dragen kunt u de Olivijn ontladen door de steen onder koud stromend water te houden. U kunt de Olivijn weer opladen door de steen enkele uren in het zonlicht te leggen.
Niet verkrijgbaar in de webshop.