• Snoeien steenvruchten



    Mirabel de Nancy pruimen

    Wat zijn steenvruchten

     

    Steenvruchten is een verzamelnaam voor diverse vruchten met een hard houtachtige pit. De pit zit los in het vruchtvlees dan wel aan het vruchtvlees vast. Slik de pitten van steenvruchten niet door, deze kunnen giftig zijn. Een enkele pit doorslikken zal geen probleem zijn, als je ze doorbijt en in grote hoeveelheden binnenkrijgt kun je ziek worden.Tot de groep van steensoorten behoren: Perzik, Pruim, Kers, Abrikoos en Nectarine. In de maanden juli, augustus en september geven deze bomen in Nederland het lekkerste steenfruit.


     

  • Steenvruchten snoeien

     

    Mirabel de Nancy pruimenboom

    De snoeiperiode van de meeste steenvruchten ligt tussen mei en augustus, terwijl de bomen nog in het blad staan. Een algemeen geldende regel is dat je steenvruchtbomen net na de pluk of voor de bloeiperiode snoeit. In deze tijd genezen de wonden sneller en heb je minder kans op infecties.


     

    Kersenboom 

    De meeste kersenbomen hebben een bolvorm maar kunnen ook met een harttak groeien. De bloeiperiode voor zoete kersen zal in april zijn. Dit zorgt ervoor dat ze gevoelig is voor nachtvorst. Wanneer de bloemen bevriezen betekent dit dat er ook geen vruchten zijn. 
     

    Snoeien

    • Snoeiperiode is direct na de oogst in augustus of voor half september. Of vlak voor de bloei zodat hij daarna extra hard kan groeien, maar nooit in de winter.
    • Zoete kersen vormen zowel op een- als op meerjarig hout vruchten. Je kunt zowel voor een intensieve snoei als een beperkte snoei kiezen.
    • Bij een intensieve snoei is is de boom vatbaarder voor ziektes. Snoei niet te dicht tot op de tak, maar laat een stompje staan (kapstokje). 
    • Bij een beperkte snoei dien je wel de hoogte in de gaten te houden daar de boom behoorlijk hoog kan uitgroeien. Beperk het snoeien tot het weghalen van zieke, dode en kruisende takken en tot het uitdunnen. De kortloten (vruchtdragende takken)  mag u niet snoeien. Deze zijn te herkennen aan de takken die bloesem hebben gedragen, kleine en nieuwe takjes hebben en weinig groeiknoppen hebben. De snoeiperiode is direct na de oogst of net voor de bloei. Het is ook een optie om de kersenboom vlak voor de bloei te snoeien, zodat hij daarna extra hard kan groeien.


     

    Perzik en Nectarine 

    Perzik en nectarine bomen worden bij voorkeur in een bolvorm opgekweekt hierdoor heeft hij een open kroon, waardoor er snel nieuwe twijgen worden aangemaakt. Perziken dragen op eenjarig hout en zijn zelfbestuivers. De bloeiperiode is eind maart waardoor de kans op vorstschade aanwezig is. De nectarine is gevoeliger voor nachtvorst en ook voor plagen.


    Snoeien 

    • De snoeiperiode is direct na de oogst en voor half september.
      Een regelmatige onderhoudssnoei is aan te bevelen omdat de bloemknoppen op eenjarig hout groeien.
    • Verwijder oud vruchthout.
    • Snoei de zijtakken en gesteltakken.

     

     

    Abrikozenboom

    Abrikozen dragen zowel op eenjarig hout maar de meeste vruchten op twee en driejarige zijscheuten. De bloeiperiode is al in maart waardoor er kans bestaat op vorstschade aan de bloesem. Bovendien is er weinig kans op windbestuiving en zijn er nog weinig insecten actief die voor bestuiving kunnen zorgen. Er zijn ook diverse zelfbestuivende rassen verkrijgbaar.
     

    Snoeien 

    Abrikozenbomen hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Indien nodig pas je een beperkte snoei toe, want door een te zware snoei worden de bomen vatbaar voor de loodglansschimmel.

     

    Vormsnoei vanaf 2 tot 5 jaar

    1. Kort de zijtakken in tot ongeveer 50% op één buitenwijzend oog.
    2. Knip verkeerd groeiende takken tot aan de basis van de abrikozenboom weg. Let erop dat je de kraag niet beschadigd.
    3. In het derde jaar worden twee naar buiten gerichte zijtakken gehalveerd of tot twee derde van de groei van het voorgaande jaar. Sterke scheuten moeten worden ingekort op circa 10 cm.
    4. Snoei takken die ouder dan 4 jaar zijn ook weg.
    5. Ga daarna over op onderhoudssnoei. 
       

    Onderhoudssnoei

    • Verwijder afhangende takken Laat steeds een kleine stomp (kapstokje) staan. Dit zorgt ervoor dat de schors niet kan afscheuren bij het wegzagen van takken.
    • Verwijder te laag zittende takken aan de stam. 
    • Verwijder zieke, dode en afgebroken takken.
    • Snoei de overtollige scheuten.
    • Snoei takken die ouder dan 4 jaar zijn weg.
    • Verwijder regelmatig wildopslag.​​​​
    • Snoeiperiode is direct na de oogst en voor half september. 

     

     

    Pruimenboom

    Pruimenbomen hebben van nature geen harttak en groeien bolvormig met een open kruin. Pruimenbomen hebben een stevige groei en maken snel scheuten aan. De bloemknoppen worden op 2-5 jarig hout aangelegd. De boom staat rond maart-april al in bloei en de bloesem is dus vorstgevoelig. Ook de bestuiving door door insecten is dan nog niet op gang gekomen. Kortom de kans bestaat dat wanneer er geen bloesem afvriest en er weinig bestuiving plaats vind er ook geen vruchten aan de boom komen. 

    Snoeien

    • De snoeiperiode is voor half september. Maar nooit in de winter.
    • De pruimenboom is een uitzondering. Eigenlijk moet je deze boom zo min mogelijk snoeien, alleen als het onderhoud echt nodig is. Teveel snoeien zorgt voor minder vruchten.
    • Snoei alleen zieke, dode en afgebroken takken. 
      Te dikke takken bovenaan de stam, takken die uitbuigen, kruisende  takken en steil groeiende takken langs de stam. .

     

     

    Algemene regel

    • Kies een droge dag om te gaan snoeien en zeker niet tijdens de vorstperiode.
    • Zorg voor scherp en schoon gereedschap.
    • Snoei dode takken, kruisende takken of afgedragen vruchthout.
    • Snoei niet al te sterk terug.