• Radijs



    De bol van de radijs wordt meestal rauw gegeten.  

    Het scherpe van de smaak kan worden verzacht door de rode buitenkant af te pellen.
     

    Radijs kan makkelijk sponzig worden. Dit gebeurd ten gevolge van wateronttrekking door de verdampende bladeren. Er zijn ook rassen die minder gevoelig zijn voor het sponzig of voos worden. Wanneer de knol gevormd is en er in één keer te veel water gegeven wordt of bij hevige regenval kan de knol gaan barsten.

     

    Radijs is niet alleen verkrijgbaar in een rode variant,  maar ook in diverse kleuren De smaak kan variëren van mild tot pittig.

     

     

    Niet leverbaar.

  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien volle grond
    Oogsten volle grond


    Zaaien

     

    Volle grond

    maart tot juni.

    Daarna kan de radijs om de paar weken of tot eind augustus opnieuw gezaaid worden.

    Zaai om de 5 cm één zaadje en met een rijafstand van 15 centimeter.

     

     

    Standplaats

    Zaai de radijs op een zonnige plek met een vochthoudende, losse, humus rijke grond.

    Plaats meteen na het zaaien een insectennet, vooral tijdens de zomer is er een grote kans op aantasting door larven van de koolvlieg.

     

     

    Vruchtwisseling

    Zaai radijs in het koolvak. 

     

     

    Oogst

    Oogsten kan al na 4 - 6 weken. Variërend  vanaf eind april tot half oktober. De radijsjes op tijd oogsten om te voorkomen dat ze voos worden.

     

     

    Bewaren

    Verwijder het blad van de radijsjes en bewaar de radijsjes eventueel een paar dagen in de koelkast.

  • Koolvlieg

    De koolvlieg komt voornamelijk voor op de wortels van jonge koolplanten, in de periode half mei-half juni. Enkele larven zijn al in staat een koolplant om zeep te helpen. . Lees meer


    Slakken

    Slakken vormen een grote overlast, ze vreten aan bladeren en zachte delen van vele soorten planten. Vooral voor jonge kiemplanten hebben zij een voorkeur. Maar ook de uitgegroeide gewassen worden niet ontzien.. Lees meer