• Marokkaanse munt



    Marokkaanse Munt komt oorspronkelijk uit Azië en Noord Afrika en is van daaruit verspreidt naar Amerika en Europa. 

     

    De Muntfamilie is erg uitgebreid de Pepermunt, Marokkaanse en Turkse munt zijn alle drie heel geschikt voor de toepassing in de keuken. Zo kun je het toepassen in groenten, vleesgerechten, vis, desserts, rauwkost, soepen, sauzen.

     

    Het blad van Marokkaanse munt heeft een heerlijk aroma met een frisse smaak. Waar je een heerlijke kruidenthee van zetten.


     

    Pepermunt ( Mentha piparita) 

    Pepermunt is ontstaan uit een kruising van watermunt  (Mentha aquatica) met aarmunt (Mentha spicata).


    Pepermunt is een snel verbreidende meerjarige winterharde plan. De bloei periode is van juli t/m september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn mint groen en staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel. De bladeren zijn langwerpig, eivormig en gezaagd. Wanneer men tegen de bladeren aanloopt verspreidt zich een een opvallende mentholgeur. 

     

    Gebruik

    In diverse gerechten maar ook om ijs en fruit decoreren Er is ook een heerlijke thee van te maken. Pepermunt kent ook medicinale toepassingen.

     

    Niet leverbaar.

  • Basis gegevens
  • De teelt beschrijving is zowel voor Marokkaanse als pepermunt toepasbaar.

     

    Planten volle grond

    Zet de planten op een zonnige plek of in de halfschaduw. Na het planten wat compost geven, En natuurlijk geef je ook water. Kruiden planten houden niet van al te natte voeten, maar de aarde wel vochtig houden. Is uw plant lelijk geworden knip deze dan tot de grond terug zodat ze fris weer kan uitlopen. Munt is een woeker plant wil je deze in toom houden, zet de munt dan in een grote pot, snij wel eerst de bodem er uit, en graaf deze 3/4 in de tuin. Waar de stengel over de pot groeit en de bodem raakt, zal hij nieuwe worteltjes maken en zo verder uit woekeren. Of plant de munt in een grote bloempot en zet deze op het terras. Zorg dat deze niet uitdroogt.

     

     

    Bloeiperiode

    juni-augustus

    Met lichtroze of lila bloemetjes.
     

     

    Verzorgingstips voor biologisch geteelde kruiden

    In maart en november kun je alle kruiden planten voorzien van kalium (Vinasse). Deze zorgt voor sterke planten en voor de waterhuishouding. Geef in maart ook wat magnesium ( Kieseriet) voor diepgroene bladeren. Biologisch geteelde kruiden mogen uitsluitend bij gemest worden met organische meststoffen, 

     

     

    Oogst
    Oogst regelmatig en pluk de blaadjes van bovenaf, steeds uit de top van de plant om de groei te bevorderen.
    Voor een optimale smaak verwijder je de bloemen.
     

    Snoeien

    Kruidachtige gewassen (niet verhout) laten zich goed terugsnoeien. Bij kruiden die meer verhout zijn zoals rozemarijn, is het verstandig om voldoende blad aan de plant te laten zitten, zodat de plant makkelijker kan herstellen. Voor munt kunt u de plant tot de grond toe afknippen.

     

     

    Vermeerderen

    door stekken of scheuren.