• Vijgen Brown Turkey



    De vijgenboom ‘Brown Turkey’ is het populairste ras onder zijn soort, vanwege de regelmatige grote oogst met grote vijgen. De vijg vindt zijn oorsprong in Klein-Azië en weet zich ook goed te handhaven in Nederland. De vijg is herkenbaar aan zijn vijfvingerige bladeren. Het blad is ca 20 cm lang en 15 cm breed. In het najaar valt het blad af. 


     

    Bloemknoppen

    Voordat de bladeren verschijnen ziet men al de eerste de zogenaamde schijnvruchten op de kale takken die via kleine openingen bevrucht kunnen worden door een galwesp. De bloemen bevinden zich binnen in de schijnvrucht. Of de vrucht nu wel of niet bevrucht is alle vijgen komen tot rijpheid. Echter wanneer er geen bevruchting heeft plaatsgevonden bevat de vrucht geen zaden.


    In ons klimaat kan de vijg tweemaal vruchten dragen, maar slechts eenmaal groeien ze uit tot rijpe vruchten. Aan de laatste 20 cm. van de zomerscheuten komen de vruchten die volledig zullen uitgroeien rond augustus-september.

    in de herfst verwijder je de groene vruchtjes die niet meer tot rijping komen. Wanneer je deze laat hangen gaat hier onnodig energie van de boom naar toe.

     

     

     
     
  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Planten in volle grond


    Aanplanten

     

    Februari - Maart of Oktober - November met kale wortels recht uit de tuin. In een pot heel het jaar door, maar niet tijdens de vorstperiode.

     

    • De plant wordt met kale wortels geleverd, dus zonder pot of opgepot afhankelijk van beschikbaarheid en periode
    • Zet de plant in een emmer met water zodat de wortels water kunnen opnemen
    • Maak ondertussen een gat, ongeveer anderhalf keer zo groot als de kluit die u gaat planten. Zorg dat ook de grond rond het gat, en dan vooral de grond onderin het plantgat, goed los gemaakt is
    • Meng een laag potgrond erdoorheen 
    • Zet de plant recht in de grond zodat de bovenkant van de kluit ook de bovenkant van het gat bereikt
    • Vul nu ook de randen van het gat met potgrond en druk de grond rond, en de kluit zelf goed aan zodat de plant vast staat
    • Bijmesten is niet nodig
    • Bodem afdekken met mulch


     

    Standplaats

    Kies een zonnige en beschutte standplaats uit, want vijgen verdragen geen langdurige, harde wind. Staan ze toch op een windrijke plaats, dan worden de bladeren lelijk door de uitdrogende wind. Vorstschade kun je voorkomen door de bodem goed te draineren. In strenge winters kunnen de bovengrondse delen van een vijg afvriezen in een pot is dit bij -12 graden afvriezen en in de volle grond bij -18 graden. De ondergrondse delen van de vijgenboom vriezen niet af. De vijgenboom groeit dan gewoon weer de grond uit. De afgevroren takken kun je meteen verwijderen.


     

    Vruchten

    Een vijgenboom heeft drie reeksen vruchten. Van de eerst reeks vruchten zit de knop al gereed van voor de winter, deze knop moet dus overwinteren. In ons klimaat kan de knop bevriezen en dan komt deze reeks niet uit. Dit is echter de enige vruchtenreeks die in ons klimaat zal afrijpen. De tweede kan in uitzonderlijke warme en lange zomers tot rijping komen. De derde reeks heeft geen enkele kans in ons klimaat om tot rijping te komen. 

     

     

    Bemesting en watergeven

    Vijgenbomen groeien in Nederland het beste in lichte, voedselarme maar mineraalrijke bodems, die goed water doorlatend zijn. Bij te rijke grond zal de plant tal van jonge lange scheuten maken die de winter niet overleven. In arme en drogere grond, groeit de vijgenboom trager, is het plant beter verhout en zal hij de winter makkelijker overleven. Bovendien zal hij in wat armere grond met een toegift van kali ook meer vruchten ontwikkelen zodat er minder energie naar de bladgroei gaat. 

    Geef niet te veel stikstof meststoffen. Wees zuinig met water geven, zolang er geen vruchtjes te zien zijn. Maar geef juist in de periode mei-juni extra water.

     

     

  • Snoeien

     

    Een vijg heeft eigenlijk niet meer nodig dan wat uitdun snoei. Zijtakken worden vanzelf gevormd.

    • Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari.
    • Snoei alle naar binnen groeiende takken af tot aan de stam.
    • De bloemknoppen groeien op het einde van het eenjarige hout en in het tweede jaar groeien deze uit tot vruchten. De meeste en mooiste vruchten groeien op kort hout, knip dus niet alle korte takjes af. 
    • Knip vervolgens van alle schurende takken er een van weg tot aan de stam. Indien nodig dun je nog meer takken uit zodat er genoeg licht en lucht in de kroon komt.

     


    Zomersnoei

    In de zomer kun je takken die in de weg zitten wegsnoeien.

     

    Voorzichtigheid

    Kijk uit bij het snoeien van vijgenplanten. Uit de snoeiwonden kan een witte melkachtige vloeistof komen. Indien dat witte melksap op de huid komt, dan kan dat enkele dagen later verbrandingsplekken op de huid geven.


     

    Wortelsnoei

    Groeit de vijgenboom te sterk, dan kan je ook wortelsnoei toepassen. Je kan de groei verzwakken, door jaarlijks op 50-100 cm afstand van de stam, de wortels met een spade door te steken.