• Koekoeksbloem - Echte



    Echte Koekoeksbloem is een vaste plant uit de anjerfamilie. 

    Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.

     

    De Nederlandse naam is ontstaan doordat de planten bloeien als de koekoek half mei weer in het land is en zijn naam begint te roepen. Silene ‘Flos-cuculi’ betekent: bloem van de koekoekszang. 

     

    • Uiterlijk: De plant is gemakkelijk te onderscheiden van de andere soorten van het geslacht Silene.
    • Kroonbladeren: De vijf kroonbladeren zijn onregelmatig in vieren gespleten, dat geeft de echte koekoeksbloem een fraai rafelig aanzien.
    • Bij de andere soorten is dat in tweeën ook is de kroonbuis minder dik.   
    • Bladeren: De kruisgewijs staande rozetbladen zijn vaak paars aangelopen. Ze zijn spatelvormig, vaak gewimperd en gesteeld. De tot 10 cm lange stengelbladen zijn niet gesteeld, langwerpig en met een spitse top. 
    • Bladoksel: in de bladoksels zit vaak schuim, dat vroeger ‘het spuug van de Koekoek’ werd genoemd. Dit wordt veroorzaakt door de larve van een schuimcicade, die luchtbellen in zijn eigen afscheiding blaast en zo goed verborgen is voor zijn belagers. 
    • Stengels: De vaak vertakte stengels zijn behaard. 
    • Bloemen: Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Een losse, gaffelvormig vertakte bloeiwijze. De bloemen zijn rozerood en zelden wit, en zijn 3-4 cm. De vijf  kroonbladen zijn in vier smalle slippen verdeeld. De vaak roodachtige kelk heeft tien nerven.
    • Vruchten: Een doosvrucht. Deze is niet gesteeld en bevat één hok zonder tussenschotten.

     

     

    Nectarplant

    Belangrijke nectarplant voor de eerste generatie van de Zilveren Maan, een dagvlinder uit de familie, Nymphalidae de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De zilveren maan is zeldzaam geworden in Nederland en België. Hij staat op de Nederlandse, Vlaamse, Waalse en Belgische rode lijsten. Op vliegplaatsen in Noord Nederland haalt hij wel heel grote dichtheden. In Vlaardingen is hij vermoedelijk uitgestorven. Als voornaamste oorzaak van de sterke achteruitgang wordt verdroging gezien. Op Europese schaal wordt hij echter niet bedreigd. De vliegtijd is van mei tot en met september. (info Wikipedia)

     

     

    Niet leverbaar.

     

  • Basis gegevens
  • Zaaien: 
    Maart-april onder glas zaaien.

    Na ontkiemen koeler zetten.

     

    Verspenen en verder opkweken. Daarna oppottenen  in het najaar uitplanten in de tuin.

     

    Ter plekke zaaien

    mei-juni 

    Uitdunnen op 15 cm.

     

    Of 

    september-oktober.

    In het najaar gezaaide en gekiemde zaden gedurende de winter bescherming bieden.

     

     

    Bloeitijd

    Mei - juli en in de herfst opnieuw.



    Hoogte 

    30 -90 cm.


    Wortels

    Worteldiepte tot 20 cm.

     

     

    Winterhardheid

    Kouder dan -20 °C