• Vlierbes Haschberg



    Vlierbessen


     

    De Gewone vlier (Sambucus nigra) is een inheemse struik die hier algemeen voorkomt, met eetbare bloesems en bessen. De bessen mogen niet rauw gegeten worden maar de rijpe bessen moeten eerst worden gekookt. Let op in sommige recepten voor smoothies worden rauwe bessen toegevoegd. Niet doen dus. Ook de gedroogde bessen die in de winkel worden aangeboden dienen voor consumptie eerst gekookt te worden. 

     

    Soortnaam Haschberg is een vlier die grote bloemtrossen heeft met goede kwaliteit bessen, die gelijktijdig af rijpen. De bessen zijn zeer groot, met veel sap, waardoor ze zeer geschikt zijn voor verwerking. Naast de bessen is ook de bloesem eetbaar. Geschikt voor verwerking van sap en siroop.


     

     

     

    Bloesem gewone vlier
     

     

    De Peterselievlier (Sambucus nigra var. laciniata). Die heeft dieper ingesneden bladeren dan de gewone vlier, maar is genetisch identiek. De bloesems en bessen zijn ook bruikbaar zoals bij de gewone vlier.


     

    Giftige niet-eetbare varianten

    • De Kruidvlier (Sambucus ebulus) De plant vergaat en groeit elk jaar terug. De takken verhouten dus niet, zoals bij de echte vlier.
    • De trosvlier ook wel bergvlier genoemd, (Sambucus racemosa) deze struiken lijken in eerste instantie op de gewone vlier maar de bloemen zijn duidelijk bolvormig en de bessen zijn rood van kleur.
    • In deze vliersoorten is het aandeel blauwzuur te hoog, wat gevaarlijk kan zijn. Als u een te grote hoeveelheid of op regelmatige basis blauwzuur inneemt, wordt het zuurstoftransport in het bloed verhinderd, wat kan leiden tot verstikking.

     


     

    Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.



     

     

     

     

     

  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Planten in volle grond


    Aanplanten

     

    Planten kan het hele jaar door wanneer de plant in een pot wordt geleverd, mits het niet vriest. Planten recht uit de grond kunnen alleen in oktober tot maart geplant worden, mits het niet vriest.

    1. De plant wordt zonder pot of in pot geleverd afhankelijk van het seizoen en wat op voorraad is. 

    2. Zet de plant in een emmer met water zodat de wortels water kunnen opnemen

    3. Maak onder tussen een gat, ongeveer anderhalf keer zo groot als de kluit die u gaat planten. Zorg dat ook de grond rond het gat, en dan vooral de grond onderin het plantgat, goed los gemaakt is

    4. Meng een laag potgrond erdoorheen 

    5. Zet de plant recht in de grond zodat de bovenkant van de kluit ook de bovenkant van het gat bereikt

    6. Vul nu ook de randen van het gat met potgrond en druk de grond rond, en de kluit zelf goed aan zodat de plant vast staat

    7. Bijmesten is niet nodig

    8. Afdekken met blad. Wanneer u in het voorjaar of in de zomer plant dan is afdekken met blad niet nodig,  geef dan de eerste weken wel voldoende water 

     
     

    Grondsoort

    Alle grondsoorten

     

    Plantafstand

    2 meter

     

    Standplaats

    Zon, Halfschaduw, Ook in ruwe omstandigheden

     

    Hoogte volgroeid

    3 meter

     

    Bloeiperiode

    Juni - juli

     

     

    Winterhard

    Ja

     

    Oogsten

    Na 1 tot 2 jaar

    Augustus - september

     

  • Snoeien

    November - Maart

    Of na de bloei in juni

     

    Tracht de 6- 8 stevige laagstaande eenjarige twijgen te behouden. Zware twijgen mogen teruggesnoeid worden op 2 paar ogen.

     

    Oude struiken: verwaarloosde struiken laten zich goed snoeien. Snoei (zaag) terug tot 30-50 cm boven de grond.

     

    Vermeerderen

    De vermeerdering kan bij voorkeur gebeuren door winterstekken tijdens de maanden november - februari. Gewone winterstekken van een lengte van ca 25-30 cm geven een tamelijk goede beworteling. Doop de stekken in wilgenwater (zie item vermeerderen) en plant de stek redelijk diep in de vochtige aarde.

     

     

  • Vogels

    Op zich zijn vogels belangrijk in je tuin omdat deze larven, rupsen, slakken en insecten eten. Maar vogels kunnen ook grote schade aan de gewassen aanbrengen. . Lees meer


  • Gezondheid

     

    De rijpe vlierbessen zijn rijk aan de vitaminen ( A, B, C), kalium, invertsuiker, sporenelementen, organische zuren, tannine/ looizuur en bio-actieve stoffen.

    Onrijpe vlierbessen en groene plantendelen zijn giftig. Ook rijpe bessen zijn licht giftig deze kan je het beste eerst koken, dan wordt het gif afgebroken..

    Van de rijpe vlierbessen maak je sap, jam, wijn of hoestsiroop.