• Kikkererwten - Gele



    Plant Kikkererwten 


      



     

    Deze peulvrucht heet eigenlijk Keker wat "erwt" betekent. Door verkorting van de klinker is Keker als kikker gaan klinken. Het is afkomstig van het Latijnse woord cicer(a) wat “Grauwe erwt” betekent.

     


     Er zijn verschillende type kikkererwten:

    • Desi-type: Hoofdzakelijk geteeld in India en Ethiopië. De zaden zijn klein en donker bruin en hebben een oneffen zaadmantel. De bloemen bloeien in een blauw, paarse of roze kleur. Iets kleiner maar voedzamer dan de gele kikkererwt.  Deze zijn ook gepeld en gehalveerd te koop, als splitkikkererwten (Desi: chana dal)
    • Kabuli-type: Hoofdzakelijk geteeld in de Mediterrane regio. De zaden zijn groter dan het Desi-type en hebben een geel-beige kleur en hebben een effen zaadmantel. De bloemen bloeien wit van kleur. Gele kikkererwten zijn romiger van smaak dan de bruine.
    • Ceci neri type: Zwarte kikkererwt, een specialiteit uit Puglia, Italië.
    • Groene  kikkererwt: Dit zijn verse vroeg geplukte, kikkererwten welke beperkt houdbaar zijn.
         

     

    Bloeiwijze Kikkererwt

    Als één van de eerste gecultiveerde peulvruchten worden kikkererwten al ca. 8.000 tot 10.000 jaar in veel culturen gebruikt.
    Binnen Europa wordt deze peulvrucht steeds vaker gekweekt en gegeten.

     

     

    Kikkererwten zijn zeer geschikt als vleesvervanger, ze bevatten veel proteïne, kalium, fosfor, ijzer, voedingsvezels en vitamine B. en passen daardoor prima binnen een Vegetarische leefstijl. 
     

     

     

     

     

    Kikkererwten*


    Kikkererwten*

    De kikkererwt wordt ook wel kekererwt of keker genoemd. De planten hebben een subtropisch of tropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm jaarlijkse regenval. Maar steeds meer hobby tuinders telen kikkererwten. Doordat de zomers steeds warmer worden lukt dat aardig, de opbrengst is wel wat lager dan bij het oorspronkelijke klimaat. De Kabuli Kikkererwten zijn rond en stevig, hebben een goudgele kleur en een nootachtige smaak. Kikkererwten zijn bekend als ingrediënten van o.a. hummus en falafel maar passen ook prima als toevoeging in een salade of curry. Gecertificeerde zaden.
    Klik op de foto om te vergroten.

    75 zaden. Prijs € 1.40


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Zaaien volle grond


    Voorzaaien

     Februari tot April

     

    • 24 uur voor het zaaien voorweken in lauwwarm water. Daarna het water afgieten. Leg de kikkererwten nu tussen vochtig keukenpapier tot er scheutjes aan de erwten komen. Zorg wel dat dat het keukenpapier vochtig blijft.
    • Zaai 1 kikkererwt per potje 3 cm. diep. Gebruik een biologische zaaigrond. Of gebruik een zaaitray waar je meerdere zaden tegelijk in kunt zaaien. 
    • Bedek de potjes/tray met huishoudfolie en span er een elastiekje om. 
    • Zodra de zaailingen opkomen moet het huishoudfolie worden verwijderd. 
    • Verpot de zaailingen zodra zij ongeveer 7 cm groot zijn in grotere potten.


     

    Buiten zaaien

    April tot eind Juni.

     

     

    Buiten uitplanten

    Mei 

    Na de ijsheiligen.

     

     

    Steun

    Gaas van 60 cm. hoog.

     

     

    Plantafstand

    10 -15 cm. En tussen de rij 60 cm.

     

     

    Standplaats

    Zonnig maar beschut tegen wind.

     

     

    Hoogte

    50 - 60 cm.

     

     

    Winterhard

    Nee.


     

    Bescherming

    Plaats direct na het buiten zaaien of aanplanten een net.

     

     

    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)


    Peulvruchten hebben geen bemesting nodig. Peulvruchten kunnen stikstof binden door bacterie bolletjes op de wortels. Wanneer de erwtenplanten opgeruimd worden kun je beter de planten bij de grond af knippen en de wortels met de bacterie bolletjes laten zitten. Deze rotten vanzelf weg.

    Geef in maart 1 gift van 225 gram Vinassekali per 5 m2. Of geef in April 1 gift van 150 gram Patentkali. 

     

     

    Oogsten

    Oogst de peulen zodra zij lichtgeel tot bruin beginnen te worden. Knip ze voorzichtig van de plant. Ieder peul bevat ongeveer 2 - 3 erwten.

     

     

    Bewaren

    De peulen zijn een paar dagen te bewaren in de koelkast. 

    Ook kunnen de erwten worden gedroogd voor een langere houdbaarheid. Het is wel raadzaam om de erwten wanneer deze goed gedroogd zijn,  deze in een gripzakje voor enkele dagen in de vriezer te leggen. Dit om eventuele eitjes van insecten te doden. Daarna het zakje uit de vriezer halen en de erwten in het zakje laten ontdooien. Wanneer de erwten helemaal droog zijn dan in een goed afgesloten pot bewaren op een koele donkere plaats.


     

    Goede buur met:

    Aardappel (weert de coloradokever) aardbei, aardpeer, andijvie, komkommer,,kool, radijs, rode biet, spinazie, tomaat, tuinboon, wortel.

     

     

    Slechte buur met:

    Knoflook, sjalot en ui.

     

  • Bladluizen

    Bladluizen
    De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer


  • Voedingswaarde kikkererwten per 100 Gram
    Energie 1525 kJ
    Energie 364 kcal
    Koolhydraten 60.7g
    waarvan suikers 10.7g
    Eiwitten 19.3g
    Vetten 6g
    Vezels 17.4g
    Natrium 24mg