• Sla - Frisby



    Frisby sla

    Frisby sla is een kruising tussen ijsbergsla en krulsla. Deze slasoort vormt geen krop, maar heeft een open bladrozet. Kan het gehele jaar door worden gezaaid, zowel onder glas, folie als in de volle grond. Hoog productief ras, schiet niet snel door.
     

    Eenmaal geoogst, gewassen en gesneden kan de sla enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Het blad wordt niet snel slap. Een smakelijke sla met een lekkere knapperige bite. 

     

     

     

     

     

    Sla Frisby


    Sla Frisby

    Frisbysla is een vrij nieuw ras en heeft het knapperige van ijsbergsla en het fijn gekruld blad van de krulsla, wat een ideale en lekkere combinatie is. Het blad is stevig en blijft ook na wassen en snijden een paar dagen houdbaar in de koelkast in een zipzakje of vershoudbak. Deze slasoort vormt geen krop, maar heeft een open bladrozet. Kan het gehele jaar door worden gezaaid, zowel onder glas, folie als in de volle grond. Hoog productief ras, schiet niet snel door.
    Klik op de foto om te vergroten.

    0.5 gram. Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Planten onder glas
    Oogsten onder glas
    Zaaien volle grond
    Planten in volle grond
    Oogsten volle grond


    Voorzaaien
    Februari tot september

     

    • Zaai 2 zaden in een potje met een bio zaai - stek grond. 
    • De zaden niet afdekken met aarde (lichtkiemer)
    • Span over het bakje een stukje huishoudfolie overheen en zet vast met een elastiekje. Prik er voorzichtig wat gaatjes in. Je kunt ook magnetron folie nemen hier zitten de gaatjes al in
    • Wanneer beide zaden uitkomen, kan je daarna een zaailing er uittrekken en de andere door laten gaan
    • Je kunt ook meerdere zaden zaaien in een grotere bak of pot en na het opkomen van de eerste echte blaadjes de zaailingen verspenen
    • Zorg ervoor dat in de onderkant van de pot of bak een gat zitten. Water geven doe je het beste van onderaf. Dit doe je door de pot of bak op een gietschaal of schoteltje te zetten. Giet deze vervolgens vol met water. De aarde in de (pers)potjes kan nu het water opzuigen. Blijf de gietschaal of het schoteltje steeds van water voorzien, tot de aarde aan de bovenkant vochtig 
    • Zaai om de paar weken nieuwe sla, zodat u steeds over verse sla kunt beschikken

     

     

    Buiten uit planten
    Vanaf half maart

    Wanneer de zaailingen 5 cm hoog zijn dan kun je deze buiten uitplanten. Zet de plantjes op rijen 30x30 cm een plantje. Plant de sla niet te diep. Zet het kluitje maar half in de grond, zodat de onderkant van de kropsla en paar cm van de grond af blijft. Zo heb je minder kans op rotting. De grondtemperatuur moet minimaal 10 graden zijn. 
     

    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Bij aanplant per plantje per teeltronde geef je 10 gram Innogreen Eco groei 8-3-8-2MgO. Of Monterra Malt 4,5-2,5-8. Rondom de plant niet onderwerken.

     

     

    Buiten water geven 
    Zorg dat je bij het water geven geen water op de krop geeft dit vergroot de kans op rotting.

     


    Oogsten

    8 weken na het zaaien


     

    Te vermijden combinaties
    Pastinaak, peterselie, selderij en wortelpeterselie.

     

     

    Plagen
    Een van de grootste problemen in de zomer en de herfst, is bolrot. Tevens bestaat het risico op schimmelvorming onderaan de krop. Daarnaast kunnen diverse soorten bladluizen de sla aantasten. Ook slakken zijn gek op sla.