• Komkommer Gele tros



    Komkommer is de meest caloriearme groente die er is. Er zitten veel mineralen in zoals kalium, ijzer en natrium. Komkommer kan op een boterham met kaas en tomaat gegeten worden of in een salade, maar is ook lekker uit het vuistje als een gezonde snack.
    De witte komkommer heeft zowel vrouwelijke en mannelijke bloemen.

     

     

     

  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Planten in volle grond


    Zaaien Binnen

    Vanaf eind maart

     

    • Gebruik een zaai - stek grond
    • Zaai 1 zaadje 1,5 cm. dieper potje in de vochtige grond 
    • Span er huishoudfolie overheen of gebruik magnetronfolie en zet vast met een elastiekje
    • na het kiemen kan de folie verwijderd worden
    • Er verschijnen eerst 2 kiembladeren deze hebben een ronde vorm, dan groeit er een steeltje door met meerdere echte blaadjes, deze hebben een puntig blad. Het verschil is duidelijk te zien
    • Nu is het tijd om over te potten in een grotere pot van 10-20 cm
    • Hierin blijft de plant tot half mei, in ieder geval tot na de vorst

     

     

    Bemestingsplan

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Geef in mei bij aanplant Innogreen Eco Groei 8-3-8 +2MgO in 1 gift van 10 gram per plant. Geef in augustus nogmaals een tweede gift van 10 gram per plant.

     

    Wanneer de planten in potten staan geeft u in dezelfde periode 15 gram per plant. 

     

     

    Zijscheuten

    De plant begint nu zijscheuten te maken. Hiervan laat je er 2 doorgroeien de rest knip je telkens weg. Bij de witte komkommer verschijnen op de scheuten mannelijke en vrouwelijke bloemen. Deze laatste is te herkennen aan het vruchtbeginsel wat onder de bloem zit. Het vruchtbeginsel groeit uit tot een komkommer. 


     

    Te vermijden combinaties

    Aardappel, aardbei, courgette, koolrabi, radijs, rammenas, salie en tomaat.

  • Botrytis - Grauwe schimmel

    Botrytis is een wondparasiet. Kenmerkend is het wit-grijze schimmelpluis op de rottende vruchten aan de plant. . Lees meer


    Meeldauw - Echte

    Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.. Lees meer


    Meeldauw - Valse

    Valse Meeldauw De aantasting is te herkennen aan het witte schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zie je onregelmatige geelgroene tot purperrode vlekken. De aangetaste bladeren vallen af. Valse meeldauw komt voor op o.a: sla en komkommer.. Lees meer


  • Slakken

    Slakken vormen een grote overlast, ze vreten aan bladeren en zachte delen van vele soorten planten. Vooral voor jonge kiemplanten hebben zij een voorkeur. Maar ook de uitgegroeide gewassen worden niet ontzien.. Lees meer


  • Komkommer bevat vooral water en weinig voedingsstoffen. De voedingswaarde, uitgedrukt per 100 gram ongeschild product, is:

     

    Water 94 g
    Energetische waarde 33 kJ / 8kcal
    Koolhydraten 2 gram
    Eiwit 0,6 gram
    Vitamine B1 0,03 mg
    Vitamine B2 0,01 mg
    Vitamine C 10 mg
    Kalium 124 mg
    Calcium 14 mg
    Fosfor 34 mg
    IJzer 0,2 mg
    Vezels 0,3 g