• Pepers



    Spaanse pepers

    Spaanse pepers

    De Spaanse of rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers.
     

    Deze pepers zijn afkomstig van planten van het geslacht Capsicum uit de nachtschadefamilie (Solanaceae), waartoe ook aardappel en tomaat behoren.
     

    Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika.

     



     

    Cayenne pepers 

    Cayenne pepers

    De Cayenne peper is zeer geschikt om in een pot op balkon of een terras te zetten. Zet de peperplant wel op een beschutte en liefst lichte standplaats. 
    Ze zijn lekker te verwerken in tal van scherp smakende schotels als chili con carne en Aziatische gerechten.
     

    Heetheid op schaal van Scoville: 30.000-50.000 SHU

     


     


     


    De Scoville schaal

    De schaal van Scoville is ontworpen om de mate van pittigheid van pepers te meten. En is in 1912 ontworpen door Wilbur Scoville. Oorspronkelijk werd de pittigheid gemeten door de extracten van pepers te verdunnen. De aantal keren dat er verdund moest worden tot het moment dat er geen scherpte meer werd waargenomen geeft de hoeveelheid Scoville Units aan. Eén druppel extract van de heetste peper ter wereld (Bhut Jolokia) moet maar liefst meer dan een miljoen keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden.

     

    Door de meeste mensen wordt een gerecht bij een Scoville waarde van 500-1000 als heet ervaren. Capsaïcine is de werkzame stof die de pepers hun scherpte geven.

     

    Tegenwoordig wordt de scherpte bepaald door de hoeveelheid Capsaïcine te meten (door middel van chromatografie). Pure Capsaïcine heeft een waarde van 15 tot 16 miljoen SHU. Aan Capsaïcine en heet eten kun je wennen, door de mate van sterkte steeds wat op te bouwen.

    Capsaïcine is slecht oplosbaar in water en veel beter in vet, dus een glas melk helpt beter dan een glas water om de hitte te verminderen.

    Vogels zijn niet gevoelig voor Capsaïcine en zijn daardoor de belangrijkste transporteur van de zaden.


     

    Pepers Cayenne


    Pepers Cayenne

    Cayenne pepers zijn rode pepers die verwerkt kunnen worden tot Cayenne peper. Maar de pepers kunnen ook in gerechten verwerkt worden. Het is een laagblijvend eenjarig struikje.
    Klik op de foto om te vergroten.

    25 zaden. Prijs € 1.15


    Pepers Spaanse


    Pepers Spaanse

    Spaanse pepers zij kleine hete pepertjes. Deze zijn te gebruiken in allerlei gerechten, ook te gebruiken om sambal van te maken.
    Klik op de foto om te vergroten.

    25 zaden. Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Planten in volle grond
    Oogsten volle grond


    Voorweken

    Week de zaden 12 uur voor, maar is niet persé noodzakelijk.

     

    Zaaien  pepers

    • Zaai de zaden in een bakje met vochtige zaai stek grond
    • Zaai de zaden boven op de aarde en druk licht aan
    • Dek evt. licht af met een dun laagje gezeefd wit zand
    • Span er huishoudfolie erover en prik er gaatjes in of gebruik magnetronfolie en zet vast met een elastiekje
    • Laat de zaden in huis kiemen bij een zeer warme temperatuur van 22 tot 25 graden. Dit dient een constante temperatuur te zijn zowel dag als nacht
    • Na het kiemen kan de folie verwijderd worden
    • Er verschijnen eerst twee blaadjes (zaadlobben) dit zijn ronde blaadjes
    • Daarna komen er twee echte blaadjes deze kun je herkennen doordat deze puntig zijn

     

     

    Verpotten

    • Nu is het tijd om over te potten. Neem een pot van ongeveer 13 cm de maat komt niet zo net.
    • Gebruik een goede potgrond en plant hier je stek in over.
    • Dan verder opkweken bij een temperatuur van 18 graden.
    • Als de stek wat verder opgroeit verschijnt het eerste bloempje. Verwijder dit bloempje zodat de plant zich verder kan ontwikkelen.
    • Als de plant groot genoeg is plant deze dan in de volle grond van de kas en bind het op.


     

    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Geef in mei bij aanplant Innogreen Eco Groei 8-3-8 +2MgO in 1 gift van 10 gram per plant. Geef in augustus nogmaals een tweede gift van 10 gram per plant.

     

    Wanneer de planten in potten staan geeft u in dezelfde periode 15 gram per plant. 

     

     

    Bevruchting
    Pepers zijn tweeslachtig, zowel een mannetje als een vrouwtje in 1 bloem en het zijn zelfbestuivers. Om er in de kas voor te zorgen dat de bevruchting plaatsvindt, moet het stuifmeel loslaten en op de stamper vallen. Daarom tikken we elke dag even tegen de stok die aan de plant vast zit, zo laat het stuifmeel los. Bij buitenteelt is dat niet nodig, daar zorgt de wind voor het bewegen van de plant en wordt er ook bestoven door insecten.

     

     

    Oogsten en bewaren
    Knip de pepers met een schaartje los van het steeltje. Bewaar deze op een koele plaats bij 12 tot 15 graden maar niet in de koelkast. Invriezen kan ook. Eerst wassen, schoon maken en in stukjes snijden. In bakjes of diepvries zakjes verpakken. In de vriezer zijn pepers ongeveer 12 maanden houdbaar.

     

     

    Te vermijden combinaties
    Koolrabi en radijs.

     

     

     

  • Madam Jeanette chillipeper Capsicum chinense 

     

    Madam Jeanette is een zeer hete aromatische, geel/oranje peper en heeft een gekreukelde vorm. Zeer populair in Surinaamse en Antilliaanse keuken waar de peper in zijn geheel in het gerecht wordt toegevoegd. In supermarkten wordt de Madam Janette die een wat langere vorm hebben, vaak verwisseld met de wat meer gedrongen Adjuma's. De rijpe vruchten van Madan Jeanette zijn ongeveer even scherp als de oranje Habanero. 

     

     

    Scovilleschaal

    Deze peper meet 100.000-350.000 Scoville.
     

     

    Voorbehandeling

    12 uur voorweken om de kiemtijd te versnellen.

     

     

    Zaaien

    • Binnen zaaien van januari tot april
    • Zaai de zaden in een bakje met vochtige zaai stek grond
    • Zaai de zaden boven op de aarde en druk licht aan
    • Dek ev.t licht af met een dun laagje gezeefd wit zand
    •  Span een stukje magnetronfolie over het bakje en zet vast met een elastiekje
    • Laat de zaden in huis kiemen bij een zeer warme temperatuur van 22 tot 25 graden. Dit dient een constante temperatuur te zijn zowel dag als nacht
    • Na het kiemen verschijnen ook de eerst twee blaadjes (zaadlobben) dit zijn ronde blaadjes
    • Daarna komen er twee echte blaadjes deze kun je herkennen doordat deze puntig zijn

     

     

    Verpotten

    • Nu is het tijd om over te potten. Neem een pot van ongeveer 13 cm de maat komt niet zo net.
    • Gebruik een biologische potgrond en plant hier je stek in over.
    • Dan verder opkweken bij een temperatuur van 18 graden.
    • Als de stek wat verder opgroeit verschijnt het eerste bloempje. Verwijder dit bloempje zodat de plant zich verder kan ontwikkelen.
    • Als de plant groot genoeg is plant deze dan in een grotere pot of in de grond van de kas en bind het op.

     

     

    Temperatuur

    De kiemtemperatuur is vrij hoog 25 - 30 graden. Deze dient dag en nacht constant te zijn.

     

     

    Kiemen

    Je dient wel wat geduld te hebben want het kiemen kan 3 weken op zich laten wachten. Na het kiemen de folie verwijderen. Eerst verschijnen de 2 zaadlobben en dan volgen de 2 echte blaadjes. Nu is het tijd om te gaan verpotten. De worteltjes zijn kwetsbaar ga dus voorzichtig te werk. 

     

     

    Uitplanten 

    Volle grond

    Eind mei

    Volle grond of diepe potten of emmers. Zorg voor een goede afwatering.

     

     

    Kas

    In de kas in de volle grond of in diepe potten of emmers. Zorg voor een goede afwatering.

    Hogere planten opbinden aan stokken of snoeien tot een compacte plant. Dit telt zowel voor buiten en in de kas.

     

     

    Oogsten

    Juli - oktober 

     

  • Botrytis - Grauwe schimmel

    Botrytis is een wondparasiet. Kenmerkend is het wit-grijze schimmelpluis op de rottende vruchten aan de plant. . Lees meer


    Meeldauw - Echte

    Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.. Lees meer


    Meeldauw - Valse

    Valse Meeldauw De aantasting is te herkennen aan het witte schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zie je onregelmatige geelgroene tot purperrode vlekken. De aangetaste bladeren vallen af. Valse meeldauw komt voor op o.a: sla en komkommer.. Lees meer


  • Bladluizen

    Bladluizen
    De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer


    Rupsen

    Rupsen in de tuin. Lees meer


    Spint

    Spint leeft aan de onderkant van vooral oudere bladeren. . Lees meer


    Tripsen

    Tripsen worden ook wel franjevleugeligen of donderbeestjes genoemd. De naam verwijst naar de vier van franje voorziene vleugels en de andere naam op hun vliegactiviteit bij warm broeierig weer. Ze zijn maximaal enkele mm groot. . Lees meer


    Wortelluizen

    Op andijvie kunnen twee soorten wortelluizen voorkomen, namelijkeen wollige en een niet-wollige wortelluis.. Lees meer


  • Sambal

    Teveel pepers maak zelf Sambal met deze twee recepten.. Lees meer