• Ananaskers Big little Buddha



    Physalis Puruviane

    Andere benamingen voor de Ananaskers zijn: Kaapse goudbes of Incabes. De Physalis is familie van de tomaat en aardappel. Dit is goed te zien aan de kleine haartjes op de takjes, net zoals de tomaat dit heeft.
     

    De vruchtjes smaken zoet zuur met een bittertje erin en zijn ongeveer even groot als een druif. 
     

    Heerlijk om uit de hand te eten, in salades of als decoratie op ijs of toetje. Er kan er jam van worden gemaakt. De Physalis komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika waar deze in het wild groeit. Met name in de Andes.


     

     

    Verwar deze plant niet met de siervariant, de lampionplant Physalis alkekengi welke oranje lampionnetjes heeft en niet eetbaar is. 

     

     

     

    Annanaskers (Big) Little Buddha


    Annanaskers (Big) Little Buddha

    Deze bes kent diverse benamingen zoals Ananaskers, Incabes of Kaapse goudbes geeft mooie grote oranje bessen van 2 cm tot 2,5 cm. De bessen zijn zeer aromatisch, Men ervaart een ware smaakexplosie.
    Klik op de foto om te vergroten.

    25+ zaden. Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Planten onder glas
    Planten in volle grond
    Oogsten volle grond


    Zaaien

    Eind Januari

     

    • Zaai in een goede zaai/ stekgrond
    • Leg de zaden boven op de vochtige zaai- stekgrond en druk licht aan
    • Span er huishoudfolie over en prik er een paar gaatjes in of gebruik magnetronfolie hier zitten al gaatjes in en zet vast met een elastiekje
    • De zaden hebben wel een constante warmte (dag en nacht) nodig om te ontkiemen (20-22 graden). Doe het dus binnenskamers
    • Ze kiemen snel (10-20 dagen afhankelijk van de temperatuur) en groeien nog sneller
    • Zaai dus niet te vroeg maar ook niet te laat
    • Verwijder de folie zodra de eerste kiemblaadjes zichtbaar zijn

     

     

    Verpotten

    • De zaailingen krijgen eerst 2 kiemblaadjes.
    • Daarna komen er 2 echte blaadjes. Dit verschil is duidelijk te zien aan de vorm. 
    • Dan is het tijd om over te potten.
    • De plantjes kunnen nu verder opgroeien in de kas tot het tijd is om deze buiten uit te planten.
    • De planten groeien erg snel en worden ook best groot. 
    • Indien nodig nogmaals verpotten

     

     

               Bloeiwijze Physalis

    Buiten uit planten 
    De Physalis is vorstgevoelig en kan dus pas midden mei naar buiten. Het wordt een flinke struik welke wel een meter om zich aan ruimte nodig heeft.

     

     

    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Geef in mei bij aanplant Innogreen Eco Groei 8-3-8 +2MgO in 1 gift van 10 gram per plant. Geef in augustus nogmaals een tweede gift van 10 gram per plant.

     

    Wanneer de planten in potten staan geeft u in dezelfde periode 15 gram per plant. 

    Voor stevige vruchten kunt u bij aanplant ook 30 gram Vinassekali of 20 gram patentkali per plant geven.

     

    Oogsten 
    Wanneer de lampionnetjes strokleurig zijn en de bessen oranje van kleur zijn, dan zijn de bessen rijp om te oogsten. 

    Verwijder het lampionnetje en was de bessen in water. Ze kunnen dan vers gegeten worden of gehalveerd in een gemengde fruitsalade worden verwerkt. Of serveer deze met ijs en slagroom, of steek er een lolly stokje in en doop in gesmolten chocolade.

     

    Aan het einde van het seizoen zullen er nog veel onrijpe vruchten aan de plant hangen. Eenmaal geplukt rijpen ze nog maar moeilijk af. Eventueel kunnen we een hele plant oppotten en in een serre of binnen nog wat na laten rijpen.

     

     

    Bewaren

    De lampionnetjes met de bessen er nog in kunnen in de koelkast enkele weken bewaard worden, kijk ze wel regelmatig even na. Wanneer de bessen vochtig zijn en scheurtjes hebben kunnen ze makkelijk gaan schimmelen.

     

     

    Droogoven

    Wanneer je over een speciale droogoven beschikt is het mogelijk om de bessen te drogen zodat je deze langere tijd kunt bewaren. De gedroogde bessen hebben een heel intense smaak.

     

     

    Hoe ga je te werk

    • Was de bessen en halveer deze en snij de grotere bessen in vieren. 
    • Leg de bessen met de open kant naar boven op een rooster van de droogoven, waar je eerst een non stick vel op legt.
    • Zet de oven op max. 52 graden.
    • Afhankelijk van de hoeveelheid vocht wat de bessen bevatten en het type droogoven dat u bezit, zullen de bessen 16 uur of langer nodig hebben.
    • De bessen zijn klaar wanneer er geen vocht meer uitkomt. Maar ze hoeven ook weer niet keihard te zijn. Begin met de oven op 8 uur te zetten en verleng dan steeds de tijd en kijk of ze goed zijn

     

     

    Let op 

    De physalis Puruviane met de eetbare bessen, is verwant aan de bekende lampionplant Physalis alkekengi welke als sierplant gekweekt word. Deze planten lijken erg op elkaar. Alleen heeft de lampionplant Pysalis alkekengi, oranje lampions met oranje bessen, deze bessen zijn niet eetbaar. De oranje zaaddozen worden als decoratie in bloemstukken verwerkt.

     

  • Botrytis - Grauwe schimmel

    Botrytis is een wondparasiet. Kenmerkend is het wit-grijze schimmelpluis op de rottende vruchten aan de plant. . Lees meer


  • Medicinaal

    Wetenschappelijke onderzoeken naar de geneeskracht van physalis worden sinds kort uitgevoerd. De eerste onderzoeken wijzen op een sterke ontstekingsremmende werking. Verder heeft physalis een gunstige werking bij diabetes en hoge bloeddruk. Ook heeft het een beschermende werking op de lever. Veel van de traditionele geneesmethoden van physalis zijn echter nog niet door wetenschappelijk onderzoek bevestigd of ontkend.
    Physalis bevat veel vitamine C en vitamine A . Ook bevat het veel vitamine B1, B3, ijzer en fosfor en antioxidanten.

     

    Kruiden en Medicinale informatie

    De informatie die wij verstrekken is enkel bedoelt ter informatie en is niet bedoelt als advies of als handleiding. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. En vervangt niet het advies van een arts, verloskundige of apotheker. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap, borstvoeding, twijfel of gebruik van geneesmiddelen altijd uw arts.