• Stevia



     

    Stevia of honingkruid is een  meerjarige plant uit de composietenfamilie.
     

    Van oorsprong komt Stevia uit Zuid- en Centraal-Amerika.
     

    In het wild komt Stevia voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel in dranken als maté, medicinale drankjes en in kruidenextracten.

     

    Niet leverbaar.

  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Planten in volle grond


     

    Zaaien binnenshuis voorzaaien

    Vanaf half maart

    • Zaai in een zaaibakje bij een temperatuur van 20 - 22 graden
    • Zaai de super kleine zaadjes op een vochtige goede gezeefde zaai - stek grond en bevochtig het geheel met een plantenspuit
    • De zaden niet afdekken met aarde. Waar de zaden zijn afgedekt of op elkaar liggen, kiemt er niets
    • Span over het zaaibakje huishoudfolie, en prik in de folie voorzichtig enkele gaatjes
    • Plaats het bakje op de vensterbank maar niet in de directe zon
    • Na kieming kan de folie verwijderd worden
    • Wanneer de eerste zaadlobben verschijnen, is het plantje het kwetsbaarst. Wanneer deze blaadjes aan de aarde vast plakken is je plantje gedoemd om te mislukken, dus houd de aarde vochtig maar niet te nat

     

     

    Overpotten

    Wanneer daarna de twee echte blaadjes verschijnen is het tijd om over te potten. Wees voorzichtig want de worteltjes zijn heel kwetsbaar.

     

     

    Kiemen

    • Vaak kiemt het zaad matig. Dit komt doordat stevia een zelfbevruchter is en daarnaast hebben steviazaden een lagere kiemkracht
    • Je kunt ervan uit gaan dat er maar 1/5 deel van de zaden uitkomt. Zaai dus altijd meer zaden dan je denkt nodig te hebben
    • En ben niet teleurgesteld wanneer je maar weinig plantjes over hebt. Dit ligt niet aan jou, of aan de geleverde zaadjes maar aan de botanische eigenschappen
    • Je kunt  trots op je zelf zijn, wanneer het je lukt om een plantje te kweken. Stevia is een van de moeilijkste te kweken plantjes

     

     

    Verspenen

    De plantjes verspenen in grotere potten van 24 cm. Dit lijkt groot maar deze is nodig voor een goede wortel ontwikkeling. Stevia zaden hebben een wat armere grond nodig dus gebruik 60 - 40 tuinaarde met grof zand.

     

     

    Uitplanten

    Stevia heeft dezelfde temperaturen nodig als citrusplanten en kan slecht tegen lage nacht temperaturen. Pas ruim na de laatste kans op nachtvorst buiten uit planten. Je kunt uitgegroeide zaailingen als eenjarige teelt uitzetten in volle grond op 40 centimeter in de rij en 60 centimeter tussen de rijen.

    Stevia wortelt oppervlakkig. Pas dus op bij het schoffelen. Tussen de rijen kun je wat goed verteerde compost aanbrengen.

     

     

     Lichtkiemer

    Dek de zaadjes niet af, stevia is een lichtkiemer. De zaadjes ontkiemen bij voldoende zonuren en langdurig (14-16 uur) licht. Dus zet je zaaibakje op een zeer lichte plaats maar niet direct in de zon. 

     

     

    Stekken

    Mei -  Juni

    Stekjes wortelen makkelijk. Snij stekken van 5 tot 10 cm met op zijn minst twee knoppen boven de grond af. Laat 2 tot 3 blaadjes zitten, de rest van de blaadjes kun je verwijderen. De stekken moeten voortdurend vochtig gehouden worden, maar niet op de aarde zelf dit om rotten tegen te gaan, plaats daarom de pot op een onderbord en geef hierop water. 

     

     

    Oogsten

    Tijdens de zomergroei kun je om de maand wat blaadjes oogsten. Pluk alleen steeds bij de toppen van de planten. Daardoor ontstaat er een bossige groei. Met koeler wordende temperaturen tijdens het korten van de dagen neemt het zoetgehalte toe. 

     

     

    Overwinteren 

    Wanneer je de plant wilt laten overwinteren doe dit dan binneshuis. 

    De bovenste plantendelen sterven tijdens de overwintering af, je kunt de plant ook tot 10 cm boven de aarde afknippen. Het wortelgestel loopt bij het lengen van de dagen weer uit.

     

     

    Gebruik

    In plaats van suiker of zoetjes kun je stevia als zoetmiddel gebruiken. De blaadjes kun je ook laten drogen zodat je deze op een later tijdstip ook nog kunt gebruiken.

     

  • Gezondheidseffecten die aan stevia zijn toegedicht

     

    Producten met stevia kunnen zonder enig gezondheidseffect dagelijks in normale hoeveelheden worden gebruikt. Je krijgt dan namelijk niet meer binnen dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI).

    Calorieën

    Stevia levert geen calorieën. Maar producten waarin stevia is verwerkt, bevatten wel calorieën. Dit komt omdat in het algemeen maar een derde van de suiker vervangen kan worden door stevia, zonder nare nasmaak. Producten gezoet met stevia hebben vaak tot 30% minder calorieën dan vergelijkbare producten.

    Verwerking van stevia door het lichaam

    Ons lichaam kan stevia niet opnemen. De darmflora zet stevia deels om in steviol, dat het lichaam wel opneemt. De door het lichaam opgenomen steviol verlaat via de urine het lichaam. De rest van de stevia verlaat het lichaam via je ontlasting

    Veiligheid

    Stevia is een veilige zoetstof. Het is sinds 2011 een goedgekeurde stof in de Europese Unie.

    Voedingsadvies

    Bij een normaal eetpatroon krijg je niet te veel stevia binnen. Om over de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid heen te gaan zou je meer dan 3 liter light frisdrank met stevia per dag moeten drinken. Stevia heeft geen effect op het bloedsuikergehalte en is dus geschikt voor mensen met diabetes. Kinderen en volwassenen kunnen zonder bezwaar light-frisdranken met stevia drinken. Het Voedingscentrum geeft echter de voorkeur aan het drinken van water omdat het zuur in frisdrank het tandglazuur aantast.

     

    Bron: Voedingscentrum.nl