• Tuinbonen



    Tuinboon Leidse hangers

    De tuinboon, Leidsche hangers, wordt al heel lang voor consumptie gebruikt. In de gebieden rond de Middellandse Zee waren deze al in 6000 voor Christus bekend. Van consumptie in Europa is pas in de 15e eeuw bewijs terug te vinden.

    Het oorspronkelijke ras heeft een lange peul die naar beneden hangt en de rijpe boon heeft een zwarte navel (zwartkiem genoemd). De bonen zijn bruin kokend.
    Er zijn ook rassen waarvan de peulen minder naar beneden hangen en daardoor machinaal makkelijker te oogsten. De rijpe bonen hebben een witte navel (witkiem genoemd) en zijn wit kokend.
    Bij de meeste hobbytuinders is het oude ras Leidse hangers nog erg in trek.

    Het zelf kweken van tuinbonen is vrij eenvoudig, het is zeker ook voor een beginnende tuinder heel goed te doen.
     

    In Nederland worden tuinbonen ook veel gegeten en vaak gecombineerd met bonenkruid.

    Het is helaas een groente met een wat ouderwets imago. Maar dit is niet terecht. In de hedendaagse keuken zijn er veel recepten te vinden waarin tuinbonen worden gebruikt. Vaak zijn de bonen dan dubbel gedopt. Hierbij is na het koken het velletje verwijderd. Stuk voor stuk gerechten die helemaal passen bij de trend en smaak van tegenwoordig.
    .
     

     

     

    Tuinboon Leidse Hangers


    Tuinboon Leidse Hangers

    Tuinboon Leidse Hangers is een oud en beproeft ras. Deze tuinbonen zijn bruin kokend en kennen nog de typische tuinboon smaak.
    Klik op de foto om te vergroten.

    30 zaden. Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Zaaien volle grond
    Planten in volle grond
    Oogsten volle grond


    ?
     

    Voorweken en voorkiemen
    Voorweken: leg de zaden 24 uur in een bakje met water. Hierna giet je het water af. Leg de zaden nu tussen nat keukenpapier tot er kleine scheutjes aankomen. Daarna direct buiten uitplanten. Deze methode heeft de voorkeur. 
     

     

    Voor Zaaien
    In februari kun je de tuinbonen in de kas in een bakje zaai en stekgrond zaaien en de zaailingen buiten uit planten als ze 4 echte blaadjes hebben.

     

     

    Buiten zaaien
    Februari – maart Tuinbonen kunnen goed tegen een beetje nachtvorst. Spit je zaaibed om en maak de grond fijn met een hark of je handen. Stop om de 15 cm een tuinboon 5 cm diep in de grond. Maak rijen met een tussenruimte van 60 cm en in de rij 15 cm. Combineer tuinbonen niet met knoflook en ui soorten.

     

     

    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)


    Tuinbonen behoren tot de familie van vlinderbloemgewassen welke het vermogen hebben om in combinatie van bacteriën stikstof uit de lucht vast te leggen en zo kan de plant zichzelf deels voorzien van stikstof. Op de wortels zie je wortelknobbeltjes met de bacteriën. Na de oogst kunt u de planten daarom beter afknippen en de wortels laten zitten waardoor de stikstof vastlegging nog even doorgaat voor het opvolgende gewas.

    Geef in maart 1 gift van 225 gram Vinassekali per 5 m2. Of geef in April 1 gift van 150 gram Patentkali. 

     

     

    Soort kiemer
    Tuinbonen kiemen hypogeisch. Hypogeisch wil zeggen dat de zaadlobben tijdens de kieming binnen de zaadhuid blijven. Dus in tegenstelling tot stamslabonen blijven de zaadlobben dus onder het oppervlak en maken geen deel uit van de fotosynthese.

     

     

    Bestuiving

    De bloemen van de tuinboon zijn vrij lang. De hommels kunnen niet, als zoals de bijen, in de bloem komen (hommels zijn te breed) en hun tong is te kort om de nectar van de bloem te bemachtigen. De aantrekkingskracht is zo groot dat de hommels een gat in de zijkant van de bloem bijten zodat deze alsnog bij de nectar kunnen komen. Dit inbreken is geen instinctief gedrag maar geleerd van de ouders. De ouders helpen in dit geval hun kinderen aan een criminele carrière. Is er eenmaal door de hommels ingebroken bij de bloem, dan zullen ook de bijen gebruik gaan maken van deze opening en bestuiven in in dit geval de bloemen niet meer. Dus is het maar hopen dat de bijen de bloemen eerder bezoeken (bestuiven) dan dat de hommels inbreken.

     

     

    Oogsten: Juli

     

    Te vermijden combinaties
    Knoflook, sjalot en uien.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Bladrandkever

    De kevers en larven vreten aan vlinderbloemige gewassen. Dit is te herkennen aan de typische halfcirkelvormige happen uit de bladranden. Over het algemeen kan dit weinig kwaad voor de plant.. Lees meer


    Zwarte bonenluis

    Zwarte bonenluis in tuinbonen.. Lees meer