• Sint Janskruid



    Sint Janskruid met zijn opvallende gele sterachtige bloemetjes bloeit omstreeks 24 juni, rond de feestdag van Sint Jan en dankt hier dan ook zijn naam aan. 
     

     

    De bloemen hebben vijf kelkbladeren en vijf ongelijke kroonbladeren die ook boordevol zitten met oliekliertjes. wanneer men tussen twee vingers de bloemen fijn wrijven, komt er een rode kleurstof te voorschijn.

     


     


    Oorspronkelijk kwam Sint-Janskruid alleen in Europa het Atlasgebied van Noord Afrika en in Midden Azië voor.
    Nu vindt St Janskruid vrijwel over de hele wereld. Sint-Janskruid is vanouds een plant waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven en die gebruikt werd om de duivel te verjagen.


     


    De soortnaam "Perforatum" slaat op het feit dat wanneer je het groene blad tegen het licht aan houd je allemaal kleine gaatjes in het blad kunt zien. Eigenlijk zijn dit  doorschijnende oliekliertje die op gaatjes lijken.


     


     

    Aantrekkelijk voor bijen en hommels.  
     

     

     


     

     

     

     

    St Janskruid


    St  Janskruid

    St. Janskruid heeft felgele tot goudgele sterachtige bloemtjes met groene, stevige stengels en groen blad. Het zaad van St. Janskruid kan voor dier en mens huidirritaties veroorzaken. De zaden produceren Semi-winterharde en meerjarige planten. Hoogte: 20-100 cm.
    Klik op de foto om te vergroten.

    0.3 gram . Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien volle grond


    Zaaien: 

    Herfst: Het zaad heeft een korte vorstperiode nodig om te ontkiemen. U kunt het zaad daarom het beste in de late herfst buiten zaaien.

    Voorjaar: Bij uitzaai in het voorjaar kunt u de zaden vooraf aan het zaaien 24 uur  in het vriesvak leggen. 

     

    Uitplanten
    De plant uitplanten na opkomst, de plantafstand is 30 x 50 cm.

     

    Standplaats

    Zonnig tot halfschaduw. 

     

    Bodem

    Sint-janskruid groeit onder alle mogelijke omstandigheden. Maar een bodem met een PH gehalte van 7 of hoger geniet de voorkeur ( kalkrijk) en  vraagt om een goed doorlatende tot droge bodem.

     

     

    Bloeiperiode 

    Juni - September 

    Als de plant helemaal uitgebloeid is en er geen bijen meer op komen, kunnen de stengels afgeknipt worden. Hierop loopt de plant weer uit en kan een tweede bloei plaatsvinden.

     

     

    Snoeien

    Snoei Sint-Janskruid niet  in volle zon, de rode kleurstof die vrij komt is fototoxische en kan huidirritatie en zelfs brandwonden geven. 

     

    Oogsten

    Het kruid wordt geoogst bij het begin van de bloei. Knip de plant na het oogsten tot op de grond af, zo kan hij in het voorjaar weer opnieuw uitlopen. 

     

    Vermeerderen

    De plant vermeerderen door zaaien of scheuren, beide zowel in voor- als najaar.

     

     

  • De bloemen worden geplukt als ze zich net geopend hebben.

     

    Sint Jansolie maken

    Om Sint Janskruid olie te bereiden wordt meestal gekozen voor verse bloemen, omdat de olie dan een mooi dieprode kleur krijgt en veel mensen de rode kleur met de werkzaamheid associëren. De olie die bereid wordt uit droog kruid, bevat eveneens de werkzame stoffen, maar blijft kleurloos. De olie keuze is afhankelijk van wat u wilt bereiken. Een biologische zonnebleomolie volstaat prima. Wanneer je een andere olie wilt gebruiken zoals amandelolie (niet bij noten allergie) dan kun je deze vlak voor bereiding ook met de zonneloem olie mengen. Kijk voor meer info bij Elisabeth garden: maceraat maken.

     

    Fototoxische stof

    Sint-Janskruid bevat een rode kleurstof die fototoxische is, dit betekent dat er onder invloed van licht, een reactie van de huid optreedt, van huidirritatie tot brandwonden toe. Gebruik dus geen St. Janskruid zalf of olie wanneer u onbeschermd naar buiten gaat.  

     

  • Bij regelmatige en langdurige inname van dit kruid in de vorm van een preparaat of als het nutigen van thee (antideprevisium) kan een overgevoeligheid van de huid aan (zon)licht optreden.

    Na het smeren van Sint Janscrème, zalf of olie ( spierpijn) ook licht, zonnebank en zon vermijden.

    Raadpleeg altijd een arts - apotheek en verloskundige, wanneer u Sint Janskruid inwendig wilt gaan gebruiken. St Janskruid kan de werking van medicijnen nadelig bijinvloeden. Wees met name voorzichtig bij gebruik van de anti conceptie pil en bloedverdunners.