• Anijs



    Een plant die al eeuwen gekweekt wordt om zijn bijzondere smaak en zijn gezonde werking op het lichaam. Het meest gebruikte onderdeel van de plant zijn de zaden. Ze worden gebruikt in zoetige gerechten en vooral in dranken zoals: anijsmelk, anijsthee en het Griekse alcoholische drankje ouzo en het Turkse alcoholische drankje raki. De blaadjes kunnen ook gebruikt worden in salades of als garnering.

     

     

    Niet leverbaar.

  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Zaaien volle grond
    Oogsten volle grond


    Voorbereiding

    24 uur van te voren voorweken in lauw water.

     

    Anijs zaaien

    • Vanaf het voorjaar kan er binnen in potjes gezaaid worden
    • Verdeel 5-8 zaadjes per potje
    • Zorg dat de aarde vochtig blijft en zet de potjes op een warme plek
    • Als de plantjes 3 cm groot zijn kunnen de zaailingen verspeend worden
    • De anijs plantjes kunnen pas naar buiten in de kruidentuin als de temperatuur niet meer onder de 15°C komt

     

     

    Buiten

    Zaai anijs in april in de volle grond. Het zaad komt na 3 tot 4 weken op. De plantjes worden ongeveer 40 cm hoog en moeten ongeveer 20 cm uit elkaar staan. Kies een goed doorlatende kalkrijke grond.
     

     

    Standplaats

    Het is voor de teelt van anijs belangrijk dat de planten op een zonnige en warme plek geplant worden. Anijs is éénjarig.


     
    Oogsten

    Augustus - september.

     

     

  • Gebruik:


    •    Anijsmelk helpt tegen slecht slapen.
    •    Anijsthee tegen hoest, en slijm vorming,
    •    Stimuleren van borstvoeding.
    •    Tegen menstruatie krampen.
    •    Tegen overgangsklachten.
    •    Baarmoeder stimulerend
    •    Spaarzaam gebruiken als keukenkruid tijdens de zwangerschap
    •    Anijsmelk of anijsthee niet gebruiken tijdens de zwangerschap