• Snijbiet / Warmoes



    Groene snijbiet

    Snijbiet is een plant uit de amaranten familie. Het is één van de vergeten groenten.

     

    Het is een blad gewas, zowel de bladeren als de bladstelen kunnen als groente worden gegeten. De smaak komt deels overeenkomt met die van spinazie. Ook is de smaak van rode biet in het blad te herkennen. In sommige streken wordt vooral de naam warmoes gebruikt.
     

    Snijbiet is er in een gewone groene variant maar er is ook gele en rode snijbiet variant.

     

     

     

     

    Snijbiet groen / Warmoes


    Snijbiet groen / Warmoes

    Groene Snijbiet is een makkelijk te telen bladgroente, op alle grondsoorten. Dit ras kan meerdere malen tot in de winter gesneden worden.
    Klik op de foto om te vergroten.

    2 gram . Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Zaaien volle grond
    Oogsten volle grond


    Zaaien
    Vanaf maart t/m augustus

     

    • Zaai snijbiet voor het blad op regels met een tussenafstand van 30 centimeter. Zaai iedere 5 centimeter 1 zaadje
    • Zaaidiepte 1 - 2 cm
    • Uitdunnen op 10 centimeter.
    • Snijbiet is een bladgroente, het water in het blad kan bij warmte snel verdampen. Houdt dus in de gaten of de snijbiet voldoende water krijgt en de bladeren niet verwelken.

     

     

    Bemestingsplan zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Geef in april 100 gram Innogreen Eco groei 8-3-8-2MgO of Monterra malt 4,5-2,5-8 per 1m2.



    Oogst en bewaren

    Pluk vooral regelmatig het jonge malse blad, het stimuleert weer nieuwe groei. Laat het hart van de plant echter wel intact want van daaruit maakt de plant, weer nieuwe bladeren. De groei gaat heel snel, vaak kun je 2 tot 3 weken na de oogst van bladeren al weer opnieuw oogsten.

    Jong blad is lekker als salade of gemengd door gewone sla. Ook de stelen zijn eetbaar.

     

     

    Te vermijden combinaties
    Prei en spinazie.

     

     

    Plagen
    Snijbiet wordt zelden door schimmelziekten en virusziekten aangetast. De bietenvlieg tast vooral in koele zomers het blad aan, doordat de maden in het blad gangetjes in het bladmoes vreten. Ook kan de zwarte bonenluis wat last veroorzaken.

     

  • Zwarte bonenluis

    Zwarte bonenluis in tuinbonen.. Lees meer


  • Courgettesoep met spinazie

    Een heerlijke soep boordevol vitaminen.. Lees meer