• Bataat - Zoete aardappel



     

    Bataat stek

    Zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd. Het is van oorsprong een subtropische plant, maar er zijn tegenwoordig ook rassen die geschikt zijn voor ons Nederlandse klimaat.


     

     

     


     


     

     

     

    Bloeiwijze bataat

    Het kan voorkomen dat de er bloemen komen aan de plant. Dit komt eigenlijk alleen voor als het warmer is dan gemiddeld >25°C. De bloei kan zeer rijk zijn maar de bloemen blijven meestal maar voor één dag open. Naast een warme periode kan bloei ook duiden op een te rijk bemeste grond wat nadelig is voor de knolvorming

     


     

     

     



     

     

    Groeiwijze onder de grond.

    Zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel.

     

     

     

     

     

     

     

     

     


     

     

    Oogst

    De Zoete aardappel is geen onbekende meer in de Nederlandse keuken. Ook in restaurants komt deze regelmatig op de menukaart voor. Het is een voedzame en gezonde groente, die veel vezels, vitamines en mineralen bevat

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Zoete aardappel - Bataat Stek (Pootgoed)


    Zoete aardappel ook wel Bataat genoemd, is van oorsprong een subtropische plant, maar er zijn nu ook rassen beschikbaar voor ons Nederlandse klimaat. Zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. Maar behoort tot de windefamilie. Kleur: oranje. De bataat planten zijn geschikt voor ons Nederlandse klimaat. Stekken kunnen afhankelijk van het aantal met brievenbuspost verzonden worden. Reserveren is mogelijk vanaf Februari. Gefaseerd leverbaar vanaf half mei tot eerste week juni.
    Klik op de foto om te vergroten.

    Per gewortelde stek.. Prijs € 1.25 Tijdelijk niet op voorraad!


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Planten in volle grond
    Oogsten volle grond


    Groeiwijze Bataat  

     

    Bataat Planten

     

    Half Mei - eind Mei

    Na de ijsheiligen.

     

    • De Bataat groeit het best bij een gemiddelde temperatuur van 20-24 graden. Wacht tot het warm genoeg is om buiten uit te planten
    • Bataten kun je het beste op ruggen planten, waarvan men de aarde 20 cm ophoogt, zodat de wortels makkelijker te oogsten zijn in de herfst. Plant om de 30 cm en 75 cm tussen de rij. Maak de aarde goed vochtig
    • Bij het uitplanten de wortels een beetje uit elkaar trekken, zodat deze de ruimte krijgen wanneer deze knollen gaan vormen. Wanneer je dit niet zou doen, dan krijg je hele dunne langwerpige knollen.

     

     

    Water geven 

    Geef bij langdurige droge periodes voldoende water. Maar geef 3 tot 4 weken voor het oogsten géén water meer.

     

     

    Bodem

    Kleigrond

    Op kleigrond is het kweken van baten niet mogelijk omdat de grond veel te vast is. Kweek dan de bataat in potten.

     

     

    Zandgrond

    Zorg dat de bodem extra luchtig is, werk compost met Cocopeat door de grond. 

     

     

    Bodem temperatuur

    Zorg dat de bodem warm genoeg is, plant de bataat dus niet te vroeg maar pas wanneer de lucht temperatuur boven de 20 - 22 graden komt.

     


    Bemesting
    Net als bij andere knolgewassen zorgt overbemesting voor een flinke bladgroei, maar minder knollen. Strooi wel wat Kali deze komt de knolvorming ten goede. 
     

     

    Oogsten

    Oktober, voor de nachtvorst.

    Wacht zo lang mogelijk met oogsten, want dan zijn de aardappels groter en smaakvoller.

     

     

    Opbrengst

    De opbrengst ligt tussen de 0,5 en 1 kilo per plant.

     

     

    Bewaren

    Een van de belangrijkste stappen is het nadrogen van de zoete aardappels na de oogst. Wanneer deze net zijn geoogst, hebben deze nog geen smaak. Door het drogen verkrijgen ze juist hun typerende smaak en krijgen ze ook een dikkere schil. Leg de zoete aardappels gedurende 7 - 10 dagen te drogen bij een temperatuur van 25 graden en met een vochtigheidsgraad van 80-90%. Daarna bewaren boven de 10 graden, in bijvoorbeeld droge tuinaarde. Dan blijven de bataten tot in het voorjaar goed.

     


    Culinair
    De bataten kunnen gekookt, gebakken of als puree of verwerkt worden.

     

  • Bladluizen

    Bladluizen
    De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer


    Rupsen

    Rupsen in de tuin. Lees meer


    Slakken

    Slakken vormen een grote overlast, ze vreten aan bladeren en zachte delen van vele soorten planten. Vooral voor jonge kiemplanten hebben zij een voorkeur. Maar ook de uitgegroeide gewassen worden niet ontzien.. Lees meer


    Wortelluizen

    Op andijvie kunnen twee soorten wortelluizen voorkomen, namelijkeen wollige en een niet-wollige wortelluis.. Lees meer


  • De zoete aardappel bevat vezels, diverse vitaminen B. Ook bevat hij vitaminen C en Bètacaroteen deze heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A. Ook zit deze knol boordevol mineralen en heeft hij een lager suikergehalte dan de gewone aardappel. Bataat heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel en gaat insulinepieken tegen. Ook bevat bataat sterke anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam bestrijden. De knol glutenvrij.

     

    Raffinose

    Bataat bevat de suiker "Raffinose" na het eten van de bataat kun je last krijgen van winderigheid, dit omdat Raffinose pas in de dikke darm worden verteerd, waardoor er waterstofgas en koolstofdioxide ontstaat.