Zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd. Het is van oorsprong een subtropische plant, maar er zijn tegenwoordig ook rassen die geschikt zijn voor ons Nederlandse klimaat.
Het kan voorkomen dat de er bloemen komen aan de plant. Dit komt eigenlijk alleen voor als het warmer is dan gemiddeld >25°C. De bloei kan zeer rijk zijn maar de bloemen blijven meestal maar voor één dag open. Naast een warme periode kan bloei ook duiden op een te rijk bemeste grond wat nadelig is voor de knolvorming
Zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel.
De Zoete aardappel is geen onbekende meer in de Nederlandse keuken. Ook in restaurants komt deze regelmatig op de menukaart voor. Het is een voedzame en gezonde groente, die veel vezels, vitamines en mineralen bevat
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Planten in volle grond | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten volle grond |
Half Mei - eind Mei
Na de ijsheiligen.
Water geven
Geef bij langdurige droge periodes voldoende water. Maar geef 3 tot 4 weken voor het oogsten géén water meer.
Bodem
Kleigrond
Op kleigrond is het kweken van baten niet mogelijk omdat de grond veel te vast is. Kweek dan de bataat in potten.
Zandgrond
Zorg dat de bodem extra luchtig is, werk compost met Cocopeat door de grond.
Bodem temperatuur
Zorg dat de bodem warm genoeg is, plant de bataat dus niet te vroeg maar pas wanneer de lucht temperatuur boven de 20 - 22 graden komt.
Bemestingsplan Zandgrond
Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)
Net als bij andere knolgewassen zorgt overbemesting voor een flinke bladgroei, maar minder knollen.
Geef In mei 1 gift Vinassekali van 300 gram per 5m2. Of geef patentkali in twee giften van elk 100 gram zowel in juni als en augustus.
Oogsten
Oktober, voor de nachtvorst.
Wacht zo lang mogelijk met oogsten, want dan zijn de aardappels groter en smaakvoller.
Opbrengst
De opbrengst ligt tussen de 1/2 en 1 kilo per plant.
Bewaren
Een van de belangrijkste stappen is het nadrogen van de zoete aardappels na de oogst. Wanneer deze net zijn geoogst, hebben deze nog geen smaak. Door het drogen verkrijgen ze juist hun typerende smaak en krijgen ze ook een dikkere schil. Leg de zoete aardappels gedurende 7 - 10 dagen te drogen bij een temperatuur van 25 graden en met een vochtigheidsgraad van 80-90%. Daarna bewaren boven de 10 graden, in bijvoorbeeld droge tuinaarde of droge Cocopeat. Dan blijven de bataten tot in het voorjaar goed.
Culinair
De bataten kunnen gekookt, gebakken of als puree of verwerkt worden.
De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer |
Rupsen in de tuin. Lees meer
Slakken vormen een grote overlast, ze vreten aan bladeren en zachte delen van vele soorten planten. Vooral voor jonge kiemplanten hebben zij een voorkeur. Maar ook de uitgegroeide gewassen worden niet ontzien.. Lees meer
Op andijvie kunnen twee soorten wortelluizen voorkomen, namelijkeen wollige en een niet-wollige wortelluis.. Lees meer
De zoete aardappel bevat vezels, diverse vitaminen B. Ook bevat hij vitaminen C en Bètacaroteen deze heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A. Ook zit deze knol boordevol mineralen en heeft hij een lager suikergehalte dan de gewone aardappel. Bataat heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel en gaat insulinepieken tegen. Ook bevat bataat sterke anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam bestrijden. De knol glutenvrij.
Raffinose
Bataat bevat de suiker "Raffinose" na het eten van de bataat kun je last krijgen van winderigheid, dit omdat Raffinose pas in de dikke darm worden verteerd, waardoor er waterstofgas en koolstofdioxide ontstaat.