• Alfalfa




    Alfalfa is een spruit- of kiemgroente. Alfalfa zijn de kiemen van de zaden van luzerne klaver. De kiemen worden rauw gegeten. 

    Wist je dat de naam alfalfa: Vader van alle groente betekend?

     

    Wat zijn kiemgroenten 

    Kiemgroenten zijn hele kleine plantjes die een hoge concentratie vitaminen, mineralen, enzymen en proteïnen bevatten. Door zaden te kiemen zijn deze voedingsstoffen veel beter door het lichaam op te nemen dan wanneer we de zaden zo zouden eten. Het zaad bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten en tien procent water. 

     

  • Basis gegevens
  • Het kweken van alfalfa

    • Week 1 eetlepel zaden in een grote lege glazen pot ongeveer 6 uur met lauw water
    • Sluit de pot met een schoon nylon kousje en span er een elastiekje om. Giet na de inweek tijd af en spoel nog een keer
    • Strooi de zaden in de pot
    • Zet de glazen pot op zijn kop schuin op de rand van een bord zodat het overtollige vocht uit de pot kan lopen
    • Zet de pot op kamertemperatuur weg met een doek erover zodat de zaden donker staan. Spoel de kiemen 2 maal per dag, en laat steeds het overtollige water weglopen.
    • Na ongeveer 4 dagen gaan de zaden kiemen

     

    Of gebruik een speciale kiempot. Dit werkt een stuk makkelijker maar is zeker geen must.

    Zie item Spruitgroenten.

  •  

    Alfalfa is erg gezond. Het biedt voordelen voor de spijsvertering en het kan de weerstand verhogen. Diabeten kunnen alfalfa gebruiken om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

    Alfalfa is opvallend rijk aan calcium, vitamines (C, D, E en K) en mineralen.