Tuinkers is een kruid dat afkomstig is uit de kruisbloemenfamilie. We kennen dit kruid ook wel als sterrekers of bitterkers. Het is een geliefd kruid in onze Nederlandse keuken. Tuinkers kiemt en groeit snel en is daarom een lekker en handig kruid om altijd dicht bij de hand te hebben. De smaak van tuinkers wordt wel eens vergeleken met de smaak van mosterd. Tuinkers vind je vaak terug in salades of als garnering van gerechten zoals soepen, broodjes en vleesgerechten. Voeg ook eens wat tuinkers toe aan een omelet, in een dipsaus of in de pastasaus.
Tuinkers zaaien: binnen in huis
Wil je het jezelf gemakkelijker maken gebruik dan een speciaal kweekschaaltje voor tuinkers. Mocht je deze niet hebben, geen probleem gebruik dan gebruik dan een glazen schaaltje of een bordje. Leg hier wat watten in en maak deze goed vochtig. Strooi hier je zaden op uit. Zorg dat de zaden niet op elkaar liggen. Houd de zaden vochtig. Het kiemen gaar redelijk snel.
Tuinkers buiten zaaien
Tuinkers kun je ook buiten in je moestuin kweken, de planten worden dan ongeveer 50 cm hoog en zijn niet te vergelijken met de tuinkers die je binnen zaait in een schaaltje. Wil je toch liever buiten zaaien, begin dan na de ijsheiligen wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. Binnen kun je tuinkers het hele jaar kweken.
Oogsten
Zodra de eerste blaadjes zichtbaar zijn kun je oogsten. Wanneer de tuinkers buiten is gezaaid zal dit ongeveer na 3 weken zijn. Het beste kun je tuinkers knippen of met een scherp mesje afsnijden.
Bewaren
Tuinkers kan alleen vers worden gegeten, want het verliest smaak wanneer het uitdroogt. Je kunt tuinkers enkele dagen in de koelkast bewaren.
Tuinkers bevat veel gezonde eigenschappen. Het is eiwitrijk, caloriearm en bevat verschillende vitamines en mineralen. Verder wordt het gezien als een bloedzuiverend middel.