• Chinese Bieslook



    Er zijn geschriften gevonden waarin de bieslook van 300 jaar voor Christus wordt beschreven.
    In die tijd werd dit kruid gebruikt ter genezing. En niet zoals wij nu doen in de keuken als smaakmaker. Als smaakmaker wordt bieslook pas vanaf de 16 e eeuw toegepast.

     

    Deze Chinese bieslook heeft een vleugje knoflook smaak. De Chinese bieslook kun je buiten laten staan en in het voorjaar komen de nieuwe sprieten vanzelf weer naar boven. Je kunt ook een pot met bieslook in de kas zetten en laten overwinteren. Of je zet een pot binnen in huis dan heb je ook wat bij de hand om meteen te gebruiken.

     

    Wanneer de witte bloemen in volle pracht te bewonderen zijn, gonst het van de bijen, hommels en vlinders.



     

    Chinese Bieslook zaden


    Chinese Bieslook

    Chinese bieslook, met een fijne subtiele knoflook smaak. Chinese bieslook is een meerjarig kruid.
    Klik op de foto om te vergroten.

    1 gram. Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Zaaien volle grond


    Koude Stratificatie

    Plaats de zaden een week voor het zaaien in de koelkast om het ontkiemen te bevorderen.

     

    Voorzaaien

    Maart - april

    • Zaai op kamer temperatuur in een pot met een wat vochtige zaai stek grond
    • Neem een pot met een gat onderin zodat het overtollige water makkelijk weg kan
    • Plant 3 zaadjes verspreid in een potje en plant deze ongeveer 1 cm diep
    • Span er huishoudfolie overheen en prik er een paar gaatjes in of gebruik magnetronfolie. Zet vast met een elastiekje
    • In potjes kweken kan het hele jaar rond
    • Na het kiemen kan de folie verwijderd worden en zet je de plantjes op een koelere plaats om verder op te kweken in een grotere pot of buiten in de volle  grond

     

     

    Buiten zaaien

    Maart - Juni

    • Schoffel de grond goed los en meng wat potgrond door de aarde
    • Maak een klein gaatje in de aarde en leg hier 3 zaadjes in en herhaal dit om de 15 cm.
    • Dek de zaadjes ligt af
    • Zorg dat de aarde vochtig blijft
    • PH waarde 6,2 tot 6,8

     

     

    Kiemduur

    2 tot 3 weken.

    Wanneer de zaden dan nog niet kiemen en u hebt geen stratificatie toegepast, pas dan alsnog een koude periode toe. Plaats de potjes met zaden dan een week of 4 buiten, beschut tegen te veel regen en wind,  een matige nachtvorst is geen probleem en zal aansporen om uit de kiemrust te komen. Na de 4 weken kun je de potjes dan weer naar binnen halen voor de kieming.

     

    Bodem en bemesten volle grond

    De bodem mag wel wat humus bevatten en zorg voor een goede drainage. Geef wat compost na het planten dus spit deze liever niet onder. Geef daarnaast wat bloed - en beendermeel.


    Kweken in een Pot

    Wanneer u de Chinese bieslook in een pot kweekt gebruik dan een biologische potgrond. 


    Verzorging

    Als de stelen verdrogen kun je deze afknippen. Als de plant er wat treurig uit gaat zien kun je het beste alles afknippen tot 3 cm. boven de grond. Na verloop van tijd komen er dan weer nieuwe sprieten. 

    De Chinese bieslook krijgt witte bloemen en deze zijn ook eetbaar. Je kunt de bloemen na de bloei, het beste onder aan de steel net boven de grond afsnijden, dit om te voorkomen dat je de dikke stelen mee oogst.

     

    Overwinteren

    Chinese bieslook kun je buiten laten staan. Alleen bij strenge vorst kun je de plant afdekken met stro of je kunt er een omgekeerde bloempot overheen zetten.

     

    Vermeerderen

    Je kunt de plant in het voorjaar vermeerderen doormiddel van scheuren.

     

    Bereiding

    Knip de sprieten tot vlak boven de grond  af. De bieslook zal daarna weer gewoon opnieuw aangroeien. De Chinese bieslook heeft een licht knoflook smaak. Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding over het algemeen de jonge dunne stengels. Dikkere stengels hebben de neiging taai te worden. Chinese bieslook wordt met name gebruikt in de Aziatische keuken waar ook de bloemen in gerechten worden gegeten. Deze worden dan door een bakbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met een saus. Chinese bieslook wordt in de meeste gerechten gebruikt als kruiderij en bevordert de eetlust en spijsvertering. In de Chinese keuken wordt het ook toegepast om haar vocht afdrijvende werking.

     

     

     

  •  •    Vochtafdrijvend.
    •    Bevorderd de eetlust.
    •    Bieslook bevat veel vitaminen c, b2, calcium, fosfor, ijzer en sodium.