• Hysop - Hyssop



    Hysop wordt ook wel Hyssop genoemd.
    De plant komt oorspronkelijk uit Perzië. De Perzen gebruikten de extracten van de plant om er hun huid een warme kleur mee te geven. In de 16e eeuw kwam de plant pas naar Europa.
     

    In de Bijbel wordt gesproken over de zuiverende werking en het gebruik bij rituele handelingen van Hysop vandaar de bijnaam heilig kruid. Hysop is dan ook al een lang gebruikt kruid.

     

    Hysop wordt tussen de 30 en 60 cm hoog en behoord tot de lipbloemige. En heeft naast een prachtige decoratieve waarde een geneeskrachtige werking. De Hysop bloeit met prachtig paars/blauw bloemetjes.

     

    Hulpplant

    Slakken worden op afstand gehouden door Hysopplanten. 

    Hysop planten tussen koolgewassen houdt het koolwitje op afstand.  

    In de nabijheid van druiven kan Hysop de aantasting door schimmels tegengaan. 

     

     

    Aantrekkelijk voor bijen en hommels.

     


     

     

    Hysop officinalis zaden


    Hysop officinalis

    Hysop is een echte bijen en vlinder lokker. Ook de geur van de Hysop is voor mensen een aangename belevenis. Dat de Fransen deze weinig eisende plant Lavendel van het Noorden noemen komt door de gelijkenis met lavendel. Hysop is een meerjarig kruid.
    Klik op de foto om te vergroten.

    0.5 gram. Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Planten in volle grond


    Zaaien 

    Maart - april

    • Binnen in potjes in zaai - stek grond
    • Zaai per potje een aantal zaadjes, 1 cm diep
    • Hysop is een donkerkiemer dus de zaden mogen bedekt worden
    • Span er huishoudfolie overheen en prik er een paar gaatjes in of gebruik magnetronfolie. Zet vast met een elastiekje
    • Na het kiemen kan de folie verwijderd worden

     

     

    Verspenen

    Wanneer de zaailingen ongeveer 5 cm hoog zijn dan kun je deze verspenen in een grotere pot. 

     

     

    Buiten uitplanten

    half mei 

    Meng wat grint door de  aarde voor een goede afwatering en voeg wat kalk toe. 

    Geen mest geven.

    Ph waarde 6.7 tot 7.5.

     

     

    Vermeerderen

    Hysop kun je eenvoudig stekken in mei of juni.

    Wat oudere planten kun je ook scheuren. De Hysop plantjes worden meestal maar een paar jaar oud en moeten daarom regelmatig vervangen worden.

     

     

    Standplaats

    Zonnig.

     

     

    Bloei periode 

    Juni/ september.

     

     

    Snoeien

    Voorjaar

    De Hysop moet regelmatig worden  gesnoeid. De plant krijgt anders veel houtachtige takken, die uiteindelijk uit elkaar gaan scheuren. De plant bloeit dat zelfde jaar nog op het eenjarige hout en is wat groei en snoei wijze vergelijkbaar met Lavendel.

     

     

    Oogst 

    Voor de plant in bloei komt de jonge blaadjes.

     


    Winterhard 

    Wel is het raadzaam om bij strenge vorst af te dekken.

     

     

    Bereiding in de keuken 

    Hysop heeft een licht bittere, munt achtige smaak en wordt gebruikt in vlees, kip gerechten en in soepen. ook in salades worden de fijn gehakte blaadjes gebruikt.

    Gebruik er niet te veel van Hysop want deze is snel overheersend. De bloemetjes zijn ook eetbaar leg deze in een suikersiroop of roer deze door een cake beslag. 

     

  •  

    • Desinfecterend, ontsmettend 
    • Bevorderd de spijsvertering 
    • Stimuleert het afweer mechanisme van het lichaam
    • Slijmoplossend, dus anti-hoest 
    • Tegen keelpijn 
    • Is baarmoeder stimulerend
       

    Langdurig of gebruik in grote mate is af te raden omdat de werking op het lichaam vrij sterk is.

    Niet gebruiken tijdens zwangerschap, borstvoeding, hoge bloeddruk, epilepsie en kinderen jonger dan 2 jaar.