Laurierbladeren worden al lange tijd geassocieerd met overwinning en eer. Denk bijvoorbeeld aan de eerste winnaars van de Griekse Olympische Spelen of de Romeinse keizers, zij waren getooid met een krans van laurierbladeren.
Laurier werd vroeger ook wel gebruikt om dropstaven in te verpakken als bescherming tegen vocht. Waarschijnlijk is uit dit gebruik het idee voor laurierdrop geboren.
Alleen de Echte laurier (Laurus nobilis) is geschikt voor gebruik in de keuken. Zowel de verse als gedroogde blaadjes zijn te gebruiken, de gedroogde blaadjes geven meer smaak af dan de verse blaadjes.
Bladeren van de laurierstruiken die in veel tuinen als haag te vinden zijn, zijn niet geschikt voor consumptie.
Niet leverbaar.
Laurierplanten doen het goed op een enigszins beschutte maar zonnige standplaats, zoals tegen een zuidmuur. Zoals veel zuidelijke planten is een goede drainage van de grond noodzakelijk maar de plant heeft wel voldoende vocht nodig in de zomer. Laurier groeit sterk en heeft een rijke voedingsbodem nodig.
Verzorging
Bemesting
Traag werkende organische meststoffen die weinig zouten bevatten en die het best in het voorjaar toegediend worden. Meng een kleine hoeveelheid bloedmeel, vinasse, beendermeel en wat kieseriet. Werk dit los door de bovengrond.
Zaden Zaaien
November - Januari
Bij aankoop in een andere periode bewaar je de zaden het beste in een bakje met vochtig zilverzand. (Zilverzand is een schonere zandsoort dan metselzand) Zet het zaaibakje op een koele plaats. Regelmatig controleren.
Laurierzaden zaaien is niet eenvoudig en je hebt geduld nodig. De zaden bevatten een grote hoeveelheid essentiële oliën waardoor de zaden langzaam ontkiemen. De zaden behouden heel lang hun kiemvermogen maar desondanks, is het van belang om verse zaden te gebruiken hoe ouder de zaden hoe langer het duurt voordat de zaden gaan kiemen.
Vermeerderen
De Laurier kan vermeerderd worden door stekken. Ook het afleggen van de struik is mogelijk, dat moet dan wel vroeg in het voorjaar gebeuren.
Winterhard
Jonge plantjes zijn niet winterhard. Dus haal de plantjes zeker de eerste winter binnen. De tweede winter en de daaropvolgende winters de planten afdekken met mulch (compost en blad)
Plagen
Een te warme overwintering werkt schildluisaantasting in de hand. De schildluizen produceren bij het aantasten van de planten de kleverige en zoete honingdauw, deze wordt op zijn beurt aangetast door de roetdauwschimmel die de bladeren zwaar bevuilt. Om de schildluizen en het vuil te verwijderen kan men de bladeren een voor een bovenaan maar vooral onderaan afborstelen. Na de behandeling de plant flink af sproeien.
Oogsten
De blaadjes kunnen het hele jaar geoogst worden. Ook kunnen ze gedroogd worden om langer te bewaren. De gedroogde laurier blaadjes geven meer smaak in je gerechten dan verse blaadjes.
Houdbaarheid
Bewaar gedroogde laurier in een afgesloten potje op een droge plek. Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar. Verse laurierblaadjes kan je in een plastic zakje in de koelkast wel tot een week goed houden. Heb je verse blaadjes over, leg op een schaal wat keukenrol papier en daar de blaadjes op, weer een laagje keuken rol leg er nu een boek op zodat de blaadjes niet gaan op krullen en zet deze gewoon in de kamer tot ze droog zijn. Je kunt ze dan langer bewaren.
- Door een tot twee blaadjes in een soep te doen, bevorder je de vertering van vetten.
- Bij stijve spieren, gewrichten, reuma en artritis: maakt een thee van laurierblaadjes en gebruik dit als kompres voor het pijnlijke gewricht. Leg het kompres van de warme thee er vijftien minuten op.