• Bessen Zwart



    Zwarte bes / cassis bes

    De zwarte bes ook wel cassis bes genoemd is minder in trek dan de rode- of witte bes. Een Europese soort dat al in de 16e eeuw geteeld werd. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar insecten zijn ook nodig. 

     

    Zwarte bessen bevatten een hoog gehalte aan vitamines en mineralen en bétacaroteen.

     

     

     

  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Planten in volle grond


    Aanplanten

    November tot Maart

    1. De plant wordt met kale wortels geleverd, dus zonder pot

    2. Zet de plant in een emmer met water zodat de wortels water kunnen opnemen

    3. Maak onder tussen een gat, ongeveer anderhalf keer zo groot als de kluit die u gaat planten. Zorg dat ook de grond rond het gat, en dan vooral de grond onderin het plantgat, goed los gemaakt is

    4. Meng een laag potgrond erdoorheen 

    5. Zet de plant recht in de grond en spreid de wortels

    6. Plant deze 10 tot 15 cm dieper dan dat hij heeft gestaan. Zodat deze met de vertakking in de grond komt.

    7. Vul nu ook de randen van het gat met potgrond en druk de grond rond, en de kluit zelf goed aan zodat de plant vast staat

    8. Bijmesten is nu niet nodig

    9. Bodem afdekken met blad (mulchlaag)


       

    Bemesting

    Maart

    Als basis bemesting gebruik je 1 emmer goed verteerde groencompost. Wel eerst de mulchlaag verwijderen.

    Bessenstruiken hebben ook behoefte aan kalk, magnesium en kalium. Meng dus door de compost wat lavameel.

    Lavameel bevat kalk, magnesium, kalium en spoorelementen. Het is vooral een structuurverbeterend middel en werkt ook PH verhogend. Na de vruchtzetting geef je weer 1 emmer goed verteerde groencompost.


     

    Oogsten

    Je kunt de bessen oogsten wanneer deze zwart van kleur zijn en zacht aanvoelen, dan zijn ze ook goed op smaak.​​​​​​ Zwarte bessen bloeien vroeger dan rode bessen. Oogst zwarte bessen nooit wanneer deze nat zijn, ze gaan erg snel schimmelen. Zwarte bessen rijpen bijna allemaal gelijktijdig dus bedenk van te voren hoe je de oogst gaat verwerken.

     

     

    Verwerken

    Sap maken

    Jam maken

    Op Jenever zetten ( bessenjenever) 

    Drogen op 25 tot 50 graden in een droogoven 

     

     

     

     

  • Snoeien

     

    Snoeien na het planten

    • De zwarte bes draagt de meeste vruchten op het jonge hout: dat zijn dus de eenjarige takken
    • De zwarte bes wordt bij het planten met de vertakkingen in de grond gezet.
    • Snoei tot 10 cm boven de grond. Door laag te snoeien dwing je de plant om zowel boven als onder de grond te vertakken. Altijd snoeien boven een naar buiten gericht oog
    • Op het seizoen dat volgt na het planten, loopt de struik uit en vormt hij scheuten. Mocht hij dan al bloemen dragen dan dien je deze te verwijderen. Zodat alle energie naar de scheuten gaat
    • Van alle nieuwe scheuten houd men 8 stevige scheuten over
    • De andere snoei je weg tot aan de grond. Dit doe je in de vroege herfst
    • In het tweede jaar na aanplanten laat je 7 tot 10 scheuten uitgroeien
    • Pas in het derde jaar kun je oogsten

     

     

    Onderhoudssnoei

    Dit kan direct na het oogstseizoen, zowel in de herfst als in de winter. De overblijvende takken krijgen meer licht.

    Tijdens de snoei let je er op dat je de lange scheuten van de voorbije zomer behoudt, want de zwarte bes draagt op scheuten van het afgelopen seizoen.

  • Zwarte bessen zijn super gezond. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. 

  • Vruchtensiroop

    Maak zelf je vruchtensiroop met fruit uit de moestuin. . Lees meer