• Mungbonen - Taugé



     

    De mungboon (Vigna radiata) is een opgaande, bossige, kruidachtige eenjarig plant met 15-90 cm lange stengels. De stengels en de bladeren zijn bezet met lange, afstaande ruwe haren. De steunblaadjes zijn eirond en kort en breed toegespitst. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, tot 7 cm lang gesteeld en geveerd in drie deelblaadjes. De deelblaadjes zijn kortgesteeld, eirond, lopen uit in een korte punt en zijn 5-10 cm lang en 4–7 cm lang. Ook in de bladoksels van de deelblaadjes bevinden zich weer steunblaadjes, deze zijn klein en smal-lancetvormig tot priemvormig.

     

    De bloemen groeien in compacte, bladokselstandige of eindstandige trossen. De bloemkroon is groenig-geel of roze en circa 1,3 cm lang. De vruchten horizontaal staande of hangende groene, grijze of bruine, iets afgeplatte, 4-10 × 0,4-0,7 cm grote peulen die bezet zijn met afstaande, rossige, ruwe haren.

     

    De peulen bevatten zes tot vijftien olijfgroene, soms gele of bijna zwarte, afgeronde of onregelmatig tonvomige, tot 6 mm lange zaden met een witte, ovale of streepvormige navel met een smalle, zwarte rand.

     

    De jonge peulen en zaden worden gekookt als groente of verwerkt in soepen. De mungboon wordt vaak geprefereerd boven andere boonsoorten, omdat hij lichter verteerbaar is en minder winderigheidveroorzaakt. In India maalt men gedroogde zaden tot meel, waarvan gekruid platbrood wordt gebakken. Ook wordt er in India het traditionele gerecht "dahl" van gemaakt, een soort kruidige bonenbrij. In Indonesië eet men de "kacang hijau" (groene boon) als een soort pap met kokosmelk en palmsuiker.

     

    In de Chinese keuken worden de kiemen, bekend als taugé, gebruikt als groenten. Taugé wordt geproduceerd door de zaden in water te weken en in het donker te laten ontkiemen. Het smaakt kruidig-nootachtig en bevat veel vitamine C.

    De mungboon stamt uit India en wordt vooral in (sub)tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter.

     

    Bron: Wikipedia 

     

     

  • Basis gegevens
  • Het kweken van taugé

    • Week 1 eetlepel (15 gram) zaden in een grote lege glazen pot. 24 uur in koud water
    • Sluit de pot met een schoon nylon kousje en span er een elastiekje om. Giet na de inweek tijd af en spoel nog een keer
    • Strooi de zaden in de pot
    • Zet de glazen pot op zijn kop schuin op de rand van een bord zodat het overtollige vocht uit de pot kan lopen
    • Zet de pot op kamer temperatuur weg met een doek erover zodat de zaden donker staan en de kiemen wit blijven. 
    • Spoel de kiemen 2 maal per dag, en laat het overtollige water steeds weglopen
    • Na ongeveer 4 - 5 dagen zijn de kiemen klaar

     

     

    Of gebruik een speciale kiempot. Dit werkt een stuk makkelijker maar is zeker geen must.

     

    Zie item: voeding en gezondheid (kiemgroenten)

     

     

    Mungbonen koken

    Wanneer je mungbonen wilt koken voor soepen, pasta,s en stoofschotels ga je als volgt te werk:

    • Weeg per persoon 75 gram ongekookte mungbonen af. (afhankelijk van het recept)
    • Was de bonen
    • Week deze 24 uur in koud water
    • Giet het weekvocht af
    • Kook ze daarna in 20 tot 25 minuten gaar
  • Allergie informatie: 

    Mungbonen kunnen sporen van Soja bevatten.

     

    Taugé is voor veganisten een belangrijke bron van eiwiten. In taugé zitten veel mineralen en vitaminen. Taugé is  vooral rijk aan ijzer en calcium. En vitaminen A en C en  bevat ook enkele vitaminen uit het B - complex.

     

     

    Voedingswaarde Mungbonen per 100 Gram 

    Energie 347 kcal (1453 kJ)
    Vet 1.2 gram
    Vet verzadigd 0.4 gram
    Vet enkelvoudig onverzadigd 0.16 gram
    Vet meervoudig onverzadigd 0.38 gram
    Koolhydraten 46.3 gram
    Suikers 0 gram
    Voedingsvezel 16.3 gram
    Eiwit 23.8 gram
    Natrium 0.0015 gram
    Zout 0 gram
    Kalium 1246 milligram
    Calcium 132 milligram
    Fosfor 0.0367 milligram
    Magnesium 0.0189 milligram
    IJzer 6.7 milligram