• Snackkomkommer



    Picarino is een groene snackkomkommer die ongeveer 10 cm lang wordt. Heeft een hoge opbrengst. Geschikt voor kas kweek.

     

     De kas komkommer groeit uit zonder dat enige vorm van bestuiving of bevruchting noodzakelijk is, dit verschijnsel noemt men Parthenocarpie. 

     

    De mini komkommers zijn ongeveer 10 cm. lang en ideaal als snack en gezond "tussendoortje"

     

     

  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Planten onder glas


    Zaaien Binnen

    Vanaf eind maart tot eind mei

     

    • Een zaadje per perspotje
    • Gebruik een goede zaai stek grond
    • Dek af met huishoudfolie en prik er een paar gaatjes in of gebruik magnetronfolie. Zet vast met een elastiekje
    • Wanneer de eerste zaailingen opkomen kan de folie verwijderd worden
    • Wanneer het zaadje uitkomt zie je eerst 2 zogenaamde kiem bladeren deze hebben een ronde vorm, dan groeit er een steeltje door met meerdere blaadjes, deze hebben een puntig blad. Het verschil is duidelijk te zien
    • Nu is het tijd om over te potten in een grotere pot van 10-20 cm
    • Hierin blijft de plant tot half mei, in ieder geval tot na de vorst

     

     

    Bemestingsplan Bodem kas (zie ook bij item Kasteelt)

     

    Methode 1

    • Breng in april een basisbemesting aan. (Zie bij bemestingsplan)
    • In mei geef je dan bij aanplant  per plant 1 gift van 10 gram Innogreen Eco Groei 8-3-8+2 MgO. En in augustus geef je nog een tweede gift.

     

    Of:

     

    Methode 2

    • Maak een gat en breng hier  per plant 20 l potgrond in aan en zet hier je komkommerplant in
    • Dan 30 gram Vinassekali of 20 gram patentkali erbij strooien per plant 
    • Om de 70 cm een nieuwe plant.
    • Geef altijd water op de grond en niet op het blad. En laat de kas goed luchten. Tijdens de groei kun je de plant meerdere keren bestuiven met lavameel. Denk aan je eigen gezondheid en draag een stofmasker om inademing te voorkomen. dosering: 200-200 gram per 100 m2. Zie hoofdstuk hulpstoffen. 

     

    Voor stevige vruchten kunt u bij aanplant ook 30 gram Vinassekali of 20 gram patentkali per plant geven.


     

    Zijscheuten

    De plant begint nu zijscheuten te maken. Hiervan laat je er 2 doorgroeien de rest knip je telkens weg. 


     

    Komkommers en tomaten gelijktijdig in de kas

    Vaak worden tomaten en komkommers gelijktijdig in de kas gekweekt terwijl deze combinatie niet echt gunstig is, maar bij de hobbytuinder kan het vaak niet anders. Komkommers zorgen voor vocht in de kas door verdamping via het blad terwijl tomaten juist niet tegen een hoge vochtigheid kunnen. Goed luchten in de kas is daarom een must. 

     


    Te vermijden combinaties

    Aardappel, aardbei, courgette, koolrabi, radijs, rammenas, salie en tomaat.

     

  • Komkommers smaken bitter


    Alle vruchten die tot de komkommerfamilie behoren, bevatten van nature de bitterstof Cucurbitacine. Deze stof komt het meeste voor in de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook in de komkommer terecht komen en geeft dan een bittere smaak aan de komkommers.

    De ene soort heeft er meer last van dan de andere, en ook niet alle komkommers van dezelfde plant zullen bitter zijn. De bitterheid hoopt zich op vlak onder het steeltje, dit stuk kunt u dus het beste eraf snijden. Wanneer de komkommer wit vruchtvlees vertoond, is dit meestal een teken dat deze komkommer bitter van smaak zal zijn, deze komkommers zijn niet eetbaar.


    Cucurbitacines zijn in hoge concentraties (>300mg/kg) zeer giftig. Bij deze hoge concentratie smaken de vruchten ongelofelijk bitter. Vergiftiging door cucurbitacines is zeldzaam maar komt voor.

    Gemiddeld proeft men bitterheid bij een concentratie van 2 mg/kg. Dit is ver onder de zeer gevaarlijke concentratie van 300 mg/kg. Wees ervan bewust dat met name kinderen en ouderen de bittere smaken niet goed kunnen proeven.

     

    Het wordt afgeraden om vruchten van de komkommerfamilie die bitter smaken zoals, komkommers, courgettes, pompoenen, meloenen en watermeloen te eten.

     

     

    Oorzaken kunnen zijn

    • Onregelmatige gift van water
    • Hitte stress
    • Temperatuur schommelingen
    • Schimmels
    • Bemesting
    • Bevruchting


    Zowel kas als  buitenkomkommers kunnen van bovengenoemde oorzaken last krijgen.

     


    Wat kunt u doen

    • Geef regelmatig voldoende water, geef liever te veel water dan te weinig, zorg dat de grond niet uitdroogt. Een mulchlaag aanbrengen kan uitkomst bieden.
    • Zorg voor een goed bemestingsplan. Naast de basis bemesting in het voorjaar met compost geef je 3 weken voor het planten een organische, samengestelde meststof zoals Inogreen Eco Groei en wat patentkali. Spoel in de winter de kas goed door met veel water. Klik hier (Verzilting van de bodem bij kasteelt)
    • Zorg voor minder hitte in de kas. Scherm de kas goed af tegen te felle zon. Gebruik hiervoor schaduwdoek.
    • Laat de kas goed luchten door grote hoeveelheden water krijgen schimmels meer kans.
    • De meeste komkommerrassen hebben vaak alleen nog maar vrouwelijke bloemen met een vruchtbeginsel. Oudere zaadvaste rassen vormen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Verwijder alle mannelijke bloemen. Herkenbaarheid: De mannelijke bloem heeft een bloem op een steeltje. Een vrouwelijke bloem heeft al een vruchtbeginsel wat eruit ziet als een minikomkommertje achter haar bloem.
    • Bij komkommers wil je niet dat er door bevruchting zaadvorming ontstaat. Wanneer dit toch is gebeurt zal de vrucht een andere vorm krijgen, de komkommer wordt zwaarder en dikker, vaak begint dit aan een kant en ziet eruit als een bol een zogeheten dikbuik. Ook deze komkommers zijn minder smakelijk en kunnen bitter zijn, deze kunnen het beste zo vroeg mogelijk verwijderd worden, zodat zij geen energie van de plant afnemen.
    • Oogst de vruchten vroeg in de ochtend, de planten hebben dan nog geen last van hittestress en zijn ook nog niet aan temperatuurschommelingen onderhevig. Oogst jonge vruchten, hoe groter de komkommer wordt, hoe bitterder hij kan worden.

     

     

     

    Voorzorg

    • Heeft de komkommer wit vruchtvlees, dan de komkommer niet eten.
    • Proef de komkommer voor gebruik. Wanneer deze bitter smaakt: niet doorslikken en niet eten.
    • Door verhitting zal de bitterstof cucurbitacine niet verdwijnen.

     

     

    Eetbare vruchten smaken neutraal tot licht zoet, zijn fris en sappig en hebben een licht groen getint vruchtvlees.

  • Botrytis - Grauwe schimmel

    Botrytis is een wondparasiet. Kenmerkend is het wit-grijze schimmelpluis op de rottende vruchten aan de plant. . Lees meer


    Meeldauw - Echte

    Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.. Lees meer


    Meeldauw - Valse

    Valse Meeldauw De aantasting is te herkennen aan het witte schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zie je onregelmatige geelgroene tot purperrode vlekken. De aangetaste bladeren vallen af. Valse meeldauw komt voor op o.a: sla en komkommer.. Lees meer


  • Slakken

    Slakken vormen een grote overlast, ze vreten aan bladeren en zachte delen van vele soorten planten. Vooral voor jonge kiemplanten hebben zij een voorkeur. Maar ook de uitgegroeide gewassen worden niet ontzien.. Lees meer


  • Atjar

    Atjar
    Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool, courgette en komkommer.. Lees meer