• Wortelen - zomer



    Zomerworteltjes Amsterdamse bak 2

    De wortel of peen is nauw verwant aan de pastinaak. Nederlandse botanici hebben als eerbetoon aan Willem van Oranje, hieruit een oranje wortelsoort geweekt.
    In onze moderne tijd hebben botanici naast de oranje wortel ook regenboogworteltjes in de kleuren rood, paars, geel en wit gekweekt.

     

    Zomerwortels

    Deze wordt ook wel bospeen genoemd omdat deze vaak met een flinke bos loof eraan verkocht worden. Zomerworteltjes zijn kleiner en dunner dan zijn grotere soort de winterwortel. De zomerworteltjes kunnen al vroeg in het seizoen geoogst te worden en zijn bedoeld om kort na de oogst gegeten te worden. 

     

     

    Winterwortels

    Deze wortels zijn dikker, groter en vaak wat minder zoet dan zomerwortels. Doordat de wortels veel dikker zijn duurt het langer voordat deze geoogst kunnen worden. De winterwortels zijn onder de juiste omstandigheden  langer houdbaar dan zomerwortels. Winterwortels worden vaak in stamppotten verwerkt.

     

     

    Wortel (Zomer) Amsterdamse bak 2*


    Wortel (Zomer) Amsterdamse bak 2*

    Zomerwortel Amsterdamse Bak2 een mooie, dunne, cilindrische bospeen met een lekkere smaak. Het is een vroege zomerwortel voor de volle grond. Zaai je onder glas, dan kun je deze in het vroege voorjaar en in het late najaar zaaien. 1,5 gram is goed voor 4m2. Gecertificeerde zaden.
    Klik op de foto om te vergroten.

    2 gram. Prijs € 1.40


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Zaaien volle grond


    Niet voorzaaien

    Wortels kun je niet in de kas of binnenshuis voorzaaien. Verplanten van wortelzaailingen en wanneer de bodem niet voldoende diep is losgemaakt zorgt voor wortels met vertakkingen.

     

    Zaaien

    Buiten zaaien: platte bak / onder glas voor zomerworteltjes.

    Februari - maart

     

    Buiten zaaien in volle grond

    Zomerworteltjes: Maart - eind juli  

    Winterwortelen: April - mei.

     

     

    Bodem

    De bodem moet ongeveer 25 - 30 cm diep goed losgemaakt worden, zodat de wortelen lang en recht kunnen groeien. De grond moet goed gedraineerd zijn om rotting te voorkomen. 

     

    • Zaai de zaden bovenop de aarde, zaai heel dun, je kunt hiervoor een handig zaaidoosje gebruiken, vermeng de zaden met wat brekerzand in het zaaidoosje
    • Bedek  de zaden met een heel dun laagje zaaigrond en druk zachtjes aan. 
    • Dek de grond af met vliesdoek of gebruik Agrocoverdoek wat duurzamer in gebruik is
    • Houd goed vochtig het doek hoeft hiervoor niet verwijderd te worden
    • Verwijder het doek zodra de zaailingen opgekomen zijn. Dun de zaailingen uit op 5 cm voor zomerworteltjes en 10 cm voor winterwortels
    • Dek nu af met insectengaas met zeer fijne mazen

     

     

    Tip

    Plant uien, bieslook en afrikaantjes tussen de rijen in of in de directe omgeving. Hiermee houd je plagen zoals de wortelvlieg op een afstand.

     

     

    Uitdunnen 

    2 - 3 weken na het ontkiemen van de zaden moeten de plantjes op 3 cm voor zomerworteltjes en op 5 cm voor winter wortels uitgedund worden. Doe dit wel zo vroeg mogelijk. En dek daarna af met fijnmazig insecten gaas. Ook regelmatig water geven en onkruid wieden is noodzakelijk voor een goede groei van de wortelen.

     

     

    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Geef In mei 1 gift Vinassekali van 300 gram per 5m2. Of geef patentkali in twee giften van elk 100 gram zowel in juni als en augustus.

     

     

    Standplaats

    Zonnig

     

     

    Vruchtwisseling

    Wortels kunnen beter niet worden gezaaid waar vorig jaar andere schermbloemige hebben gestaan zoals selderij, peterselie, pastinaak. Ook op het zaaibed, waar het jaar daarvoor bonen, erwten en tuinbonen hebben gestaan zijn minder geschikt.

     

     

    Oogst

    Oogst de wortelen door ze met een riek omhoog te halen. Tussentijds oogsten kan wortelvlieg aantrekken.

    Zomerworteltjes: Juni - september

    Winterwortelen: Oktober - november

     

     

    Bewaren

    Zomerworteltjes

    Deze kunnen een paar dagen worden bewaard in de koelkast. Kan goed rauw worden ingevroren.

    Winterwortels 

    Deze blijven het langst goed als ze in een koele schuur vorstvrij worden bewaard. Was de wortels na het oogsten niet, de aarde beschermt de wortels juist tegen uitdroging en bederf. Bewaar de wortels in kistjes met zand, opslaan in papieren zakken kan ook. Regelmatig controleren op rotting.

     

  • Meeldauw - Echte

    Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.. Lees meer


    Meeldauw - Valse

    Valse Meeldauw De aantasting is te herkennen aan het witte schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zie je onregelmatige geelgroene tot purperrode vlekken. De aangetaste bladeren vallen af. Valse meeldauw komt voor op o.a: sla en komkommer.. Lees meer


  • Wortelvlieg

    Wortelvlieg een van de meestvoorkomde plagen in de moestuin.. Lees meer


  • Voedingswaarde oer 100 gram

    • Eiwitten 1 gr
    • Suikers 5 gr
    • Vetten 0,2 gr
    • Koolhydraten 5 gr
    • Calcium 27 mg
    • 44 mg Fosfaat
    • Provitamine A
    • Mineralen
    • Vezels
  • Piccalilly

    Een heerlijke piccalilly uit eigen keuken. Eenvoudig te maken met groenten uit de moestuin.. Lees meer