De paprika wordt gekweekt in verschillende kleurvariaties. Rood, geel, oranje en groen zijn de bekendste kleuren. Maar er zijn ook witte, paarse, lila, mintgroene en bruine paprika's. De meeste paprika's die in Nederland geteeld worden zijn van het type California, dat min of meer vierkant is, ook wel blokpaprika genoemd. Witte paprika's zijn langwerpiger van vorm.
Er zijn ook puntpaprika’s met rode, gele en oranje kleuren die zeer zoet van smaak zijn.
Daarnaast is er ook nog een kleinere variant, de snack paprika.
Tijdens het rijpen verandert de kleur en de smaak van de paprika. Rijpe paprika's zijn zoet, terwijl onrijpe paprika's die gewoon eetbaar zijn, eerder kruidig met een bittertje.
In de reguliere landbouw wordt er voor het kweken van paprika’s veel gif gebruikt. Paprika’s behoren tot de groenten waar de meeste bestrijdingsmiddelen voor worden gebruikt. Eet dus bij voorkeur je eigen gekweekte biologische paprika’s of kies in de winkel voor een biologische paprika.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaaien volle grond | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten volle grond |
Zaaien paprika
Begin Februari
Verpotten
Pusztagold en Charleston paprika’s
Wanneer je paprika’s buiten in een pot wilt kweken plant dan de opgekweekte stek over in een emmer waarin aan één zijkant, 2 cm vanaf de bodem een gaatje geboord is, zodat het overtollige water uit de emmer kan lopen. Gebruik een biologische potgrond of tuinaarde verrijkt met compost en strooi er een mengsel van organische meststoffen over heen zoals Vinasse, Beendermeel, Bloedmeel, en Kieseriet, maar ben niet te scheutig. (een handje per plant). Zet de planten in mei pas na de ijsheiligen buiten. Kies voor de Pusztagold en Charleston een zonnig, warme en beschutte plaats buiten in emmers of volle grond of laat deze in de kas staan.
Plaats naast de paprika een tonkinstok en bind de plant eraan vast. De planten worden niet zo groot, maar de planten hebben een dunne hoofdstam die snel omvalt bij een zware oogst aan de takken. Bij een goede oogst kunnen er 4 tot 8 paprika's per plant geoogst worden.
Snack paprika
Snack paprika,s dien je in de kas op te kweken, liefst in de volle grond maar in potten kan. De opbrengst is dan wel lager, bedenk ook dat de potten snel uitdrogen.
Volle grond paprika King of the North
Zet de paprika King of the North pas na half mei, na de ijsheiligen buiten. Maak een plantgat en vul dit met een biologische potgrond of compost. Zet hier de plant in en strooi hier het mengsel van de bovengenoemde meststoffen overheen (ongeveer een half handje per plant). Druk licht aan en geef water. Vergeet ook hier niet een steun te plaatsen en bindt de plant vast, daar anders de plant bij wind makkelijke kan omvallen.
Bevruchting
Paprika's zijn tweeslachtig, zowel een mannetje als een vrouwtje in 1 bloem en het zijn zelfbestuivers. Om er in de kas voor te zorgen dat de bevruchting plaatsvindt, moet het stuifmeel loslaten en op de stamper vallen. Daarom tikken we elke dag even tegen de stok die aan de plant vast zit, zo laat het stuifmeel los. Bij buitenteelt is dat niet nodig, daar zorgt de wind voor het bewegen van de plant en wordt er ook bestoven door insecten.
Oogsten en bewaren
Knip de paprika’s met een schaartje los van het steeltje. Bewaar deze op een koele plaats bij 12 tot 15 graden maar niet in de koelkast. Invriezen kan ook. Eerst wassen, schoon maken en in stukjes snijden. In bakjes of diepvries zakjes verpakken. De paprika is nu te gebruiken in soepen, sausen en pasta,s. In de vriezer zijn paprika’s ongeveer 12 maanden houdbaar.
Te vermijden combinaties
Koolrabi en radijs.
Botrytis is een wondparasiet. Kenmerkend is het wit-grijze schimmelpluis op de rottende vruchten aan de plant. . Lees meer
Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.. Lees meer
Valse Meeldauw De aantasting is te herkennen aan het witte schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zie je onregelmatige geelgroene tot purperrode vlekken. De aangetaste bladeren vallen af. Valse meeldauw komt voor op o.a: sla en komkommer.. Lees meer
![]() | De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer |
Rupsen in de tuin. Lees meer
Spint leeft aan de onderkant van vooral oudere bladeren. . Lees meer
Tripsen worden ook wel franjevleugeligen of donderbeestjes genoemd. De naam verwijst naar de vier van franje voorziene vleugels en de andere naam op hun vliegactiviteit bij warm broeierig weer. Ze zijn maximaal enkele mm groot. . Lees meer
Op andijvie kunnen twee soorten wortelluizen voorkomen, namelijkeen wollige en een niet-wollige wortelluis.. Lees meer
![]() | Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool, courgette en komkommer.. Lees meer |