• Paprika



    Diverse soorten paprika’s
     

    De paprika wordt gekweekt in verschillende kleurvariaties. Rood, geel, oranje en groen zijn de bekendste kleuren. Maar er zijn ook witte, paarse, lila, mintgroene en bruine paprika's. De meeste paprika's die in Nederland geteeld worden zijn  min of meer vierkant,  ook wel blokpaprika genoemd.
     

    Punt paprika's zijn langwerpig van vorm. 

    Er zijn puntpaprika’s met rode, gele en oranje kleuren die zeer zoet van smaak zijn.

    Daarnaast is er ook nog een kleinere variant, de snack paprika. Welke in rood en oranje kleur verkrijgbaar is.

     

    Tijdens het rijpen verandert de kleur en de smaak van de paprika. Rijpe paprika's zijn zoet, terwijl onrijpe paprika's die gewoon eetbaar zijn, eerder kruidig met een bittertje hebben.  

     

    In de reguliere landbouw wordt er voor het kweken van paprika’s veel gif gebruikt. Paprika’s behoren tot de groenten waar de meeste bestrijdingsmiddelen voor worden gebruikt. Eet dus bij voorkeur je eigen gekweekte biologische paprika’s of kies in de winkel voor een biologische paprika.



     

    Paprika King of the North


    Paprika  King of the North

    Paprika King of the North is een dikwandige smaakvolle paprika die van groen naar rood kleurt. Dit ras is speciaal gekweekt voor buitenteelt. Zet bij iedere plant een tonkinstok en zet met plantenclips de stengel vast.
    Klik op de foto om te vergroten.

    25 zaden. Prijs € 1.15


    Paprika Punt Corno di Toro Rosso


    Paprika  Punt Corno di Toro Rosso

    Een heerlijke zoete Italiaanse puntpaprika, die een vorm heeft van een stierenhoorn zoals de naam 'Corno di Toro Rosso' al doet vermoeden. Puntpaprika's zijn iets pittiger van smaak dan gewone paprika's. Ze zijn zowel groen als rood te oogsten. hoe roder, hoe zoeter de smaak is. Ze groeit goed en is eenvoudig te verzorgen. Ideaal voor op een warm plekje in uw moestuin of een kas. Ook geschikt voor in een pot of emmer op uw terras of balkon. Oogst een deel van de eerste vruchten wanneer deze nog groen zijn, om de plant niet te lang te belasten. Uiteindelijk zal de plant dan ook meer opbrengst gaan geven. Zet bij iedere plant een tonkinstok en zet met plantenclips de stengel vast.
    Klik op de foto om te vergroten.

    25 zaden. Prijs € 1.15


    Paprika Snack Rood


    Paprika  Snack Rood

    De rode snackpaprika is een heerlijk en gezond tussendoortje, maar kan ook in gerechten verwerkt worden. De minipaprika kleurt van groen naar oranje. Een gezonde snack voor kinderen. Zet bij iedere plant een tonkinstok en zet met plantenclips de stengel vast.
    Klik op de foto om te vergroten.

    25 zaden. Prijs € 1.15


    Paprika Pusztagold


    Paprika Pusztagold

    De pusztagold paprika is een niet winterharde plant en kleurt van créme, wit naar geel, oranje naar rood. Het is een vroeg ras met een goede opbrengst. De plant kan in de kas en buiten geteeld worden op een beschutte plek. Zet bij iedere plant een tonkinstok en zet met plantenclips de stengel vast.
    Klik op de foto om te vergroten.

    25 zaden. Prijs € 1.15


    Paprika Snack Oranje


    Paprika Snack Oranje

    De oranje snackpaprika is een heerlijk en gezond tussendoortje, maar kan ook in gerechten verwerkt worden. De minipaprika kleurt van groen naar oranje. Een gezonde snack voor kinderen en volwassenen. Zet bij iedere plant een tonkinstok en zet met plantenclips de stengel vast.
    Klik op de foto om te vergroten.

    25 zaden. Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Oogsten onder glas
    Planten in volle grond
    Oogsten volle grond


    Zaaien paprika

     

    Begin Februari

     

    • Gebruik een leeg bakje en vul deze half met biologische potgrond
    • Maak daarna een mengsel half om half van potgrond gemengd met geel zand
    • Leg dit mengsel van 2 cm bovenop de potgrond
    • Leg hier nu de zaden op en dek af met een 1/2 cm geel zand.
    • Maak de aarde vochtig
    • Span er wat huishoudfolie overheen en prik er wat gaatjes in. Of gebruik magnetronfolie.
    •  In huis laten kiemen bij een zeer warme temperatuur van 22 tot 25 graden
    • Zorg ervoor dat zowel de dag en nacht temperatuur constant blijft
    • Na het kiemen de folie verwijderen

     

     

    Verpotten

    • Na het kiemen verschijnen er eerst twee hartblaadjes dit zijn ronde blaadjes.
    • Daarna komen er twee echte blaadjes deze kun je herkennen doordat deze puntig zijn.
    • Nu is het tijd om over te potten. Neem een pot van ongeveer 13 cm de maat komt niet zo net.
    • Gebruik een goede potgrond en plant hier je stek in over. Dan verder opkweken bij een temperatuur van 18 graden.
    • Als de stek wat verder opgroeit verschijnt het eerste bloempje. Verwijder dit bloempje zodat de plant zich verder kan ontwikkelen.
    • Als de plant groot genoeg is, plant deze dan in de volle grond of in de kas, afhankelijk van de soort paprika en bindt de paprika op

     

     

    Pusztagold paprika

    Pusztagold en Charleston paprika’s 
    Wanneer je paprika’s buiten in een pot wilt kweken plant dan de opgekweekte stek over in een emmer waarin aan één zijkant, 2 cm vanaf de bodem een gaatje geboord is, zodat het overtollige water uit de emmer kan lopen. Gebruik een biologische potgrond of tuinaarde verrijkt met compost en strooi er wat organische of plantaardige mestkorrels bij, maar ben niet te scheutig. Zet de planten in mei pas na de ijsheiligen buiten. Kies voor de Pusztagold en Charleston een zonnig, warme en beschutte plaats buiten in emmers of volle grond of laat deze in de kas staan.
    Plaats naast de paprika een tonkinstok en bind de plant eraan vast. De planten worden niet zo groot, maar de planten hebben een dunne hoofdstam die snel omvalt bij een zware oogst aan de takken. Bij een goede oogst kunnen er 4 tot 8 paprika's per plant geoogst worden.

     

     

    Snack paprika 
    Snack paprika,s dien je in de kas op te kweken, liefst in de volle grond maar in potten kan. De opbrengst is dan wel lager, bedenk ook dat de potten snel uitdrogen.


     

    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Geef in mei bij aanplant Innogreen Eco Groei 8-3-8 +2MgO in 1 gift van 10 gram per plant. Geef in augustus nogmaals een tweede gift van 10 gram per plant.

    Wanneer de planten in potten staan geeft u in dezelfde periode 15 gram per plant. 

     

     

    Bevruchting
    Paprika's zijn tweeslachtig, zowel een mannetje als een vrouwtje in 1 bloem en het zijn zelfbestuivers. Om er in de kas voor te zorgen dat de bevruchting plaatsvindt, moet het stuifmeel loslaten en op de stamper vallen. Daarom tikken we elke dag even tegen de stok die aan de plant vast zit, zo laat het stuifmeel los. Bij buitenteelt is dat niet nodig, daar zorgt de wind voor het bewegen van de plant en wordt er ook bestoven door insecten.

     

     

    Oogsten en bewaren
    Knip de paprika’s met een schaartje los van het steeltje. Bewaar deze op een koele plaats bij 12 tot 15 graden maar niet in de koelkast. Invriezen kan ook. Eerst wassen, schoon maken en in stukjes snijden. In bakjes of diepvries zakjes verpakken. De paprika is nu te gebruiken in soepen, sausen en pasta,s. In de vriezer zijn paprika’s ongeveer 12 maanden houdbaar. 

     

     

    Te vermijden combinaties
    Koolrabi en radijs.

     

  • Botrytis - Grauwe schimmel

    Botrytis is een wondparasiet. Kenmerkend is het wit-grijze schimmelpluis op de rottende vruchten aan de plant. . Lees meer


    Meeldauw - Echte

    Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.. Lees meer


    Meeldauw - Valse

    Valse Meeldauw De aantasting is te herkennen aan het witte schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zie je onregelmatige geelgroene tot purperrode vlekken. De aangetaste bladeren vallen af. Valse meeldauw komt voor op o.a: sla en komkommer.. Lees meer


  • Bladluizen

    Bladluizen
    De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer


    Rupsen

    Rupsen in de tuin. Lees meer


    Spint

    Spint leeft aan de onderkant van vooral oudere bladeren. . Lees meer


    Tripsen

    Tripsen worden ook wel franjevleugeligen of donderbeestjes genoemd. De naam verwijst naar de vier van franje voorziene vleugels en de andere naam op hun vliegactiviteit bij warm broeierig weer. Ze zijn maximaal enkele mm groot. . Lees meer


    Wortelluizen

    Op andijvie kunnen twee soorten wortelluizen voorkomen, namelijkeen wollige en een niet-wollige wortelluis.. Lees meer


  • Atjar

    Atjar
    Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool, courgette en komkommer.. Lees meer