• Knoflook




    ​​​

    Knoflook komt oorspronkelijk uit Midden-Azië en behoort tot de oudste geneeskrachtige en culinaire kruiden. Ook het loof en de bloemen zijn eetbaar.
     

    Knoflook is een bolgewas dat bestaat uit een aantal bijbollen of teentjes die omgeven zijn door witte, roze of violette vliezen. 
     

    Knoflook slaat net als de ui en bieslook voor de winter zijn energie in de bol op

    zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien. 
    De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon. 


     

     

     

     

    Smaak

    De smaak en de geur hangen af van het ras, maar ook van de plaats waar, en de omstandigheden waaronder, de knoflook groeit. 

    Knoflook staat bekend als ingrediënt in de Franse en mediterrane keuken. Verfijnd maar toch vol en scherp van smaak. Na de maaltijd op wat peterselie kauwen kan de geur van knoflook wat neutraliseren.

     

     

    Niet leverbaar.

     

     

     

     

  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Planten in volle grond
    Oogsten volle grond


    Herfst Pootgoed Vallelado en Morado

     

    Deze knoflook tenen zijn geschikt voor de herfstteelt.
    De knoflook opbrengst van herfst teelt is over het algemeen beter. Een nadeel kan zijn, de natte weersomstandigheden. Van de blaadjes kun je al eerder wat oogsten voor direct gebruik deze hebben een milde smaak.

     

    Pootperiode

    De tenen kunnen in de volle grond in twee verschillende periodes gepoot worden.


    Najaar: half september - november

    Om nog een redelijke opbrengst te verkrijgen dien je niet later dan half november de knoflook te poten. Wanneer je toch later plant kan structuurbederf optreden, waardoor de opbrengst lager uitvalt. Let ook op de weersverwachtingen wanneer de vorst al vroeg in het jaar kan invallen. In de herfst teelt worden de knoflookbollen groter dan wanneer u deze in februari plant. Eenmaal gepoot kan de knoflook goed tegen de vorst.  

     

    Voorjaar: Februari – Maart 

    Bij voorjaarsteeld wordt de bol niet zo groot.

     

     

    Poten en onderhoud

     

    • Iedere grondsoort is geschikt, mits er een goed afwatering is.
    • Splits de bollen in teentjes.
    • Poot de knoflook in ruggen (maak verhogingen) op een warme zonnige plek.
    • Hanteer een afstand van 30 cm tussen de rij in. De afstand in de rij is 15 cm. 
    • Stop de teentjes, met de punt omhoog, ongeveer 5 cm diep, zorg dat het puntje net onder de grond zit, zodat vogels de teentjes er niet uit kunnen trekken.
    • Bestrijdt onkruid bij voorkeur met de hand, knoflook wortelt oppervlakkig en een beschadiging van de wortels kan leiden tot ziekten en een kleinere oogst.

     

     

    Het maken van ruggen

    • Zorg ervoor dat de grond los is. 
    • Maak in de ondergrond een gleufje en poot daar de knoflook in.
    • De bovenkant van de knoflook komt gelijk met de omringende grond.
    • Na het poten hark je de losse grond tot een flinke rug (ongeveer 20 cm hoog en 30 cm breed). over de hele lengte van je zaaibed.
    • Maak je spitse of platte ruggen: Dit is afhankelijk van hoe droog of hoe nat je grond is. Bij puntige ruggen komt er minder water in de ruggen terecht, het grootste deel spoelt er van af.
    • Wanneer je platte ruggen maakt zakt er meer water in de ruggen, op drogere gronden zal dat een voordeel zijn.

     


    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Maart: 1 gift Vinassekali van 300 gram per 5m2.  Vinasse is langzaamwerkend.

    Of geef Patentkali in twee giften in Maart 1 gift van 100 gram per 5 m2 en geef in mei nogmaals een gift van 100 gram per 5 m2. Patentkali is snelwerkend.

     

     

    Vruchtwisseling

    Zorg voor een ruime vruchtwisseling zodat de knoflook 1 x in de 6 jaar op dezelfde plek staat. Hiermee voorkom je Witrot, een schimmelziekte, in je knoflook.

     

     

    Bewaren

    Rooi de knoflook met loof en al en ga voorzichtig te werk, zodat de bollen niet beschadigen. Hang de knoflook op om te drogen, in de wind en onder een afdakje. Wanneer de bollen droog genoeg zijn knip je de stengel en de wortels er af. Op een droge plek opslaan.

     

     

    Maak een natuurlijke bestrijdingsmiddel 

    Knoflook kan preventief tegen schimmels, insecten en meeldauw helpen. Het is een algemeen plantversterkend middel. Plant knoflook tussen aardbeien: dit werkt heel goed tegen schimmelaantastingen.

     

     

    Knoflookthee

    Snijd 5 knoflookbollen in stukjes en giet er een liter kokend water op, laat dit 24 uur trekken en zeef het daarna. Verdun met  3 liter water. Vernevel iedere dag gedurende een week tegen meeldauw.

     

     

    Knoflookgier

    Snijd 10 grote knoflookbollen in stukjes en overgiet met 2 liter kokendheet water. Laat dan afkoelen en verdun het goedje met 5 liter water. Laat ongeveer 1 week staan. Daarna zeven en direct gebruiken door middel van vernevelen. Gebruik op bewolkte dagen.

     

  • Blauw - Groen verkleuring van knoflook

     

    Knoflook bevat Sulfide, dit is een zwavel ion die van nature voorkomen in look soorten zoals knoflook en uien. Het component kan afgebroken worden door enzymen die aanwezig zijn in de knoflook. Bij dit proces reageert het sulfide met het koper dat in de oplossing aanwezig is. En zo ontstaat er kopersulfide die verantwoordelijk is voor een blauwe - groene verkleuring van de knoflook of uien.

     De hoeveelheid koper die nodig is, is zeer klein en kan al aanwezig zijn in de knoflook, zout of in een ander ingrediënt. 


     

    Voorkomen

    Je kunt de blauw - groen verkleuring van knoflook of uien in zoet - zuur producten voorkomen, door:

    • Verwijder de kern van de knoflook. Deze kern bevat de meeste zwavel, hoewel daar wel de meeste voedingsstoffen in zitten.
    • De knoflook samen met de azijn en het kruidenmengsel mee te laten koken. Wanneer je alleen knoflook in zoet - zuur wilt maken kun je ook de knoflook eerst blancheren. In plaats van deze rauw toe te voegen. Door verhitting vindt er denaturatie (afbraak) van de enzymen plaats waardoor er geen verkleuring plaats vindt.
    • Gebruik volgroeide knoflook en laat deze enkele dagen in de zon drogen. Deze bevatten dan minder enzymen.
    • Maak gebruik van inmaakzout deze bevat minder koper.



     

    Gebruik

    In sommige documentatie wordt aangeven dat de verkleurde knoflook gewoon eetbaar is. Mijn idee is dat je er beter aan doet om het te voorkomen. 

  • Knoflookolie en Botulisme (Clostridium botulium) 

     

    Knoflook is een licht zure groente. De pH van knoflook varieert tussen de 5.3 en de 6.3. Onder gunstige omstandigheden kan in knoflook botulisme groei plaatsvinden. Het bereiden van zelfgemaakte knoflookolie wordt ten strengste afgeraden. 

     

    Vocht, kamertemperatuur, afwezigheid van zuurstof en een licht zure omgeving bevorderen de groei van Botulisme. Van het besmette voedsel kan men behoorlijk ziek worden. 

     

    Wanneer je knoflook in olie koopt, is deze onder strenge voorwaarden geproduceerd. Maar wanneer je het flesje bewaard bij kamertemperatuur vormt dit ook de ideale omstandigheden voor de productie van het botulisme. Bewaar het flesje dus altijd in de koelkast.

  • Koprot

    Koprot komt voornamelijk voor bij uien en knoflook. Lees meer


    Witrot

    Witrot is een schimmel enkomt voor op allium-achtige planten zoals uien, prei maar ook knoflook.. Lees meer


  • Wortelaaltjes

    Wortelaaltjes hebben een uitgebreide waardplantenreeks. . Lees meer


    Wortelknobbelaaltjes

    Wortelknobbelaaltjes zorgen voor verdikkingen op de wortels.. Lees meer


    Wortellesieaaltjes

    Wortellesieaaltjes kunnen op een groot aantal planten leven. Voor aardbeien is het de gevaarlijkste aaltjessoort. . Lees meer


  •  

    Inhoudstoffen van knoflook

    • 60% uit water
    • 6,4% eiwit
    • 33% koolhydraten
    • 0,5% mineralen
    • bevat per 100 gram knoflook 149 Kcal

     

    Knoflook is rijk aan

    • Sporenelementen zoals selenium, germanium, jodium, calcium, magnesium, ijzer, zink
    • Vitaminen (A, B-complex en C)
    • Enzymen
    • Eiwitten
    • Antibiotische stoffen

    Ook stoffen met zowel mannelijke als vrouwelijk hormonale eigenschappen zijn aangetroffen in knoflook.

     

    Gezondheid

    • Gunstige invloed op het cholesterol
    • Gunstige invloed op aderen
    • Verlaagt de bloeddruk
    • Antiviraal
    • Natuurlijk antibioticum
    • Bevat zwavel wat noodzakelijk is voor een goede gezondheid

     

    Overdosering

    Drie tenen knoflook per maaltijd kan maagklachten veroorzaken. Ook schade aan rode bloedcellen en aan de darmflora komt voor. Te veel knoflook remt ook de opname van voedingsstoffen door de darmwand en benadeelt de leverfunctie. Bloed kan er tot 30 % later van gaan stollen, wat ook op menstruatieklachten effect kan hebben.

     

    Niet gebruiken

    • Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding
    • Eet ook geen knoflook bij een maagzweer
    • Knoflook allergie
    • Bloedarmoede (Knoflook remt de genezing van bloedarmoede)
    • Knoflookextract kan het effect van antistollingsmiddelen en van antidiabetica versterken

     

    Knoflookpreparaten

    Stop 5 dagen vóór een operatie het gebruik van knoflookpreparaten. Bij gebruik van deze preparaten wordt namelijk de bloedstollingstijd verlengd met 20 tot 30%.

     

     

  • Atjar

    Atjar
    Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool, courgette en komkommer.. Lees meer