Knoflook is net als de ui en bieslook een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien. De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon.
Knoflook komt oorspronkelijk uit Midden-Azië en behoort tot de oudste geneeskrachtige- en culinaire kruiden. Ook het loof en de bloemen zijn eetbaar.
Smaak
Knoflook staat bekend als ingrediënt in de Franse en mediterrane keuken. Verfijnd maar toch vol en scherp van smaak. Na de maaltijd op wat peterselie kauwen kan de geur van knoflook wat neutraliseren.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Planten in volle grond | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten volle grond |
Pootgoed knoflook
Soort
Mild - pittig
Deze knoflook tenen zijn geschikt voor de herfstteelt.
De knoflook opbrengst van herfst teelt is over het algemeen beter. Een nadeel kan zijn, de natte weersomstandigheden. Van de blaadjes kun je al eerder wat oogsten voor direct gebruik deze hebben een milde smaak.
Pootperiode
De tenen kunnen in de volle grond in twee verschillende periodes gepoot worden.
Najaar: oktober, november
Om nog een redelijke opbrengst te verkrijgen dien je niet later dan half november de knoflook te poten.. Wanneer je toch later plant kan structuurbederf optreden, waardoor de opbrengst lager uitvalt. Let ook op de weersverwachtingen wanneer de vorst al vroeg in het jaar kan invallen. In de herfst teelt worden de knoflookbollen groter dan wanneer u deze in februari plant. Eenmaal gepoot kan de knoflook goed tegen de vorst.
Voorjaar: maart – april
Wanneer de teentjes in maart – april worden geplant, wordt de bol niet zo groot.
Oogst
Juli - oktober
Pootperiode kasteelt
oktober - november - december
Oogst
Maart tot mei
Poten en onderhoud
Het maken van ruggen
Bemesting
Knoflook gedijt goed op vruchtbare grond. Poot de knoflook op een perceel dat je in het voorjaar bemest hebt met compost of goed verteerde stalmest. Gebruik in in ieder geval geen verse stalmest.
Vruchtwisseling
Zorg voor een ruime vruchtwisseling zodat de knoflook 1 x in de 6 jaar op dezelfde plek staat. Hiermee voorkom je Witrot, een schimmelziekte, in je knoflook.
Bewaren
Rooi de knoflook met loof en al en ga voorzichtig te werk, zodat de bollen niet beschadigen. Hang de knoflook op om te drogen, in de wind en onder een afdakje. Wanneer de bollen droog genoeg zijn knip je de stengel en de wortels er af. Op een droge plek opslaan.
Maak een natuurlijke bestrijdingsmiddel
Knoflook kan preventief tegen schimmels, insecten en meeldauw helpen. En is algemeen plantversterkend, Plant knoflook tussen aardbeien: dit werkt heel goed tegen schimmelaantastingen.
Knoflookthee
Snijd 5 knoflookbollen in stukjes en giet er een liter kokend water op, laat dit 24 uur trekken en zeef het daarna. Verdun met 3 liter water. Vernevel iedere dag gedurende een week tegen meeldauw.
Knoflookgier
Snijd 10 grote knoflookbollen in stukjes en overgiet met 2 liter kokendheet water. Laat dan afkoelen en verdun het goedje met 5 liter water. Laat ongeveer 1 week staan. Daarna zeven en direct gebruiken doormiddel van vernevelen. Gebruik op bewolkte dagen.
Knoflook bevat Sulfide, dit is een zwavel ion die van nature voorkomen in look soorten zoals knoflook en uien. Het component kan afgebroken worden door enzymen die aanwezig zijn in de knoflook. Bij dit proces reageert het sulfide met het koper dat in de oplossing aanwezig is. En zo ontstaat er kopersulfide die verantwoordelijk is voor een blauwe - groene verkleuring van de knoflook of uien.
De hoeveelheid koper die nodig is, is zeer klein en kan al aanwezig zijn in de knoflook, zout of in een ander ingrediënt.
Je kunt de blauw - groen verkleuring van knoflook of uien in zoet - zuur producten voorkomen, door:
In sommige documentatie wordt aangeven dat de verkleurde knoflook gewoon eetbaar is. Mijn idee is dat je er beter aan doet om het te voorkomen.
Knoflook is een licht zure groente. De pH van knoflook varieert tussen de 5.3 en de 6.3. Onder gunstige omstandigheden kan in knoflook botulisme groei plaatsvinden. Het bereiden van zelfgemaakte knoflookolie wordt ten strengste afgeraden.
Vocht, kamertemperatuur, afwezigheid van zuurstof en een licht zure omgeving bevorderen de groei van Botulisme. Van het besmette voedsel kan men behoorlijk ziek worden.
Wanneer je knoflook in olie koopt, is deze onder strenge voorwaarden geproduceerd. Maar wanneer je het flesje bewaard bij kamertemperatuur vormt dit ook de ideale omstandigheden voor de productie van het botulisme. Bewaar het flesje dus altijd in de koelkast.
Koprot komt voornamelijk voor bij uien en knoflook. Lees meer
Witrot is een schimmel enkomt voor op allium-achtige planten zoals uien, prei maar ook knoflook.. Lees meer
Stengelaaltjes kunnen zonder waardplant een lange periode leven. Bij stengelaaltjes is de aantasting in het voorjaar het beste waar te nemen. . Lees meer
Wortelaaltjes hebben een uitgebreide waardplantenreeks. . Lees meer
Wortelknobbelaaltjes zorgen voor verdikkingen op de wortels.. Lees meer
Wortellesieaaltjes kunnen op een groot aantal planten leven. Voor aardbeien is het de gevaarlijkste aaltjessoort. . Lees meer
Inhoudstoffen van knoflook
Knoflook is rijk aan
Ook stoffen met zowel mannelijke als vrouwelijk hormonale eigenschappen zijn aangetroffen in knoflook.
Gezondheid
Overdosering
Drie tenen knoflook per maaltijd kan maagklachten veroorzaken. Ook schade aan rode bloedcellen en aan de darmflora komt voor. Te veel knoflook remt ook de opname van voedingsstoffen door de darmwand en benadeelt de leverfunctie. Bloed kan er tot 30 % later van gaan stollen, wat ook op menstruatieklachten effect kan hebben.
Niet gebruiken
Knoflookpreparaten
Stop 5 dagen vóór een operatie het gebruik van knoflookpreparaten. Bij gebruik van deze preparaten wordt namelijk de bloedstollingstijd verlengd met 20 tot 30%.
![]() | Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool, courgette en komkommer.. Lees meer |