• Courgette



    Rond 1900 kwam de Black Beauty courgette voor het eerst op de markt.

     

    De robuuste planten blijven ook bij mindere weersomstandigheden goed groeien. De plant is voor courgette begrippen compact en de productie is hoog. De plant neemt  makkelijk een vierkante meter in beslag.

    Oogst de vruchten jong, dan zijn ze smakelijker en des te meer vruchten komen er aan.

     

     

     

     

     

     

    Courgette Black Beauty


    Courgette Black Beauty

    De Courgette Black Beauty is een traditioneel ras en is geweldig productief.
    Klik op de foto om te vergroten.

    10 zaden. Prijs € 1.15


  • Basis gegevens
  • Teeltabel
    JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
    Zaaien onder glas
    Planten in volle grond
    Oogsten volle grond


    Voorzaaien
    April, mei, juni

    Verdeel de teelt over drie periodes zodat je niet te veel courgette in een keer krijgt. Voor een gemiddeld gezin is een of twee planten per keer voldoende. 

     

    • Vul een bakje met zaai - stekgrond en leg er een zaadje in.
    • Druk deze aan en bedek de zaden met 2 cm grond.
    • Druk die ook aan en maak met een plantensproeier de grond vochtig.
    • Span er huishoudfolie over en prik er een paar gaatjes in of gebruik magnetronfolie en zet vast met een elastiekje.
    • Wanneer de eerste kiemblaadjes verschijnen kan de folie verwijderd worden.
    • Bij mooi voorjaarsweer kun je ook direct buiten zaaien, maar voorzaaien geniet de voorkeur.

     

     

    Overplanten
    Er verschijnen eerst twee hartblaadjes die er uitzien als ronde blaadjes. Daarna komen er twee echte blaadjes deze kun je herkennen doordat deze puntig zijn. Nu is het tijd om over te potten. Neem een pot van ongeveer 13 cm maar de maat komt niet zo net. Gebruik een biologische potgrond en plant hier je stek in over.

     

     

    Uitplanten
    In de tweede helft van mei buiten uit planten als de kans op nachtvorst is geweken. Zet de planten op ongeveer 100x100 cm afstand van elkaar want courgettes hebben veel ruimte nodig.


     

    Bemestingsplan Zandgrond

    Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)

     

    Mei bij aanplant van de eerst plant geef 1 gift Innogreen Eco Groei 8-3-8+ 2MgO  of Monterra Malt 4,5-2,5- 8 van 12,5 gram per plant. En nogmaals een tweede gift van 12,5 gram in augustus. 
     

    Juni bij aanplant van tweede plant op dezelfde plaats geef 1 gift Innogreen Eco Groei 8-3-8+ 2MgO of Monterra Malt 4,5-2,5-8 van 12,5 gram per plant. En nogmaals een tweede gift van 12,5 gram eind augustus. 
     

    Juli bij aanplant van derde plant op dezelfde plaats geef 1 gift Innogreen Eco Groei 8-3-8+ 2MgO of Monterra Malt 4,5-2,5-8 van 25 gram per plant. Je geeft nu geen tweede gift meer. 


     

    Standplaats
    Kies een beschutte en zonnige plek

     

     

    Teeltzorgen
    Geef heel veel water, zeker wanneer de planten bloeien en de vruchten zwellen. In droge perioden vragen de planten wel 10 liter water per week.

     

     

    Insecten zorgen voor de bestuiving, maar tijdens een koude, natte zomer laten ze het wel eens afweten dan kun je zelf de bestuiving bevorderen door de meeldraden van een mannelijke bloem over de stempel van een vrouwelijke bloem te wrijven. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan een zwelling onderaan de bloem. Doe dit in de ochtend, want de bloemen gaan in de middag dicht.

     

    Anders dan de pompoen, kruipt een courgetteplant niet. Soms heeft het blad een zilverachtige tekening, het lijkt wat op meeldauw en courgette is ook wel wat gevoelig voor meeldauw, maar niet elke zilverwitte tekening is dus meeldauw! De bloemen zijn eetbaar en hebben een zachte smaak.

     

     

    Oogsten
    Courgettes groeien snel uit tot oogstbare exemplaren. De jonge vruchten smaken het lekkerst dus laat ze niet te lang aan de plant zitten. Courgettes kun je van de plant snijden wanneer deze 25 cm lang zijn. En bewaar deze koel.  De plant zal voortdurend nieuwe vruchten vormen. Hoe meer je oogst hoe meer er terug komen.

     

     

    Te vermijden combinaties

    Aardappel en komkommer. 

     

  • Courgettes smaken bitter


    De courgette bevat van nature de bitterstof Cucurbitacine. In de afgelopen eeuwen is deze bitterstof vrijwel geheel uitgekweekt bij courgettesoorten die bedoeld waren voor consumptie. De bitterstof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de vrucht terecht komen en geeft dan een bittere smaak aan de courgette of pompoen. De ene soort heeft hier meer last van dan de andere soort en ook niet alle vruchten van dezelfde plant hoeven hier last van te hebben.

     

    Oorzaken kunnen zijn

    • Onregelmatige gift van water
    • Hitte stress
    • Temperatuur schommelingen
    • Schimmels
    • Bemesting

     

     

    Wat kunt u doen

    • Geef regelmatig voldoende water, geef liever te veel water dan te weinig, zorg dat de grond niet uitdroogt. Een mulchlaag aanbrengen kan uitkomst bieden.
    • Zorg voor een goed bemestingsplan. Naast de basis bemesting in het voorjaar met compost geef je 3 weken voor het planten een organische, samengestelde meststof zoals Inogreen Groei en wat patentkali.

     

     

    Tweede mogelijkheid: Kruisbestuiving

    Het risico bestaat dat er een kruisbestuiving heeft plaats gevonden de zaden die hiervan zijn geoogst, bezitten beide eigenschappen. De planten die hier uit voortkomen zullen bittere vruchten produceren.

     

    Onder de courgette soort Cucurbita pepo behoren ook andere ondersoorten zoals pompoenen en sierkalebassen. Omdat siersoorten een hoog cucurbitacine gehalte hebben kan er door kruisbestuiving een courgette groeien die giftig is. Deze planten dienen in zijn geheel verwijderd te worden.

    Het wordt afgeraden om zaden uit eigen tuin, voor het volgend seizoen te gebruiken, tenzij u voorzorgsmaatregelen heeft genomen om kruisbestuiving tegen te gaan, en dat u het werk van de insecten heeft overgenomen en deze handmatig heeft verricht.

     

     

    Natuurlijke bestuiving
    Bijen en andere insecten zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Wanneer een insect eerst de bloem van een sierpompoen/ kalebas (giftig voor consumptie) heeft bezocht en vervolgens een vrouwelijke courgettebloem of pompoen bezoekt, heeft dit geen gevolg voor de vruchten die gaan groeien. Die kunt u veilig eten.

     

    De kruisbestuiving die hieruit ontstaat, heeft wél invloed op de zaden die in de vruchten groeien. Planten die hieruit voortkomen, hebben zowel de eigenschappen van de sierpompoen/ kalebas als die van de courgette of pompoen. De vruchten kunnen uiterlijk volledig op een courgette of pompoen lijken, maar tevens in het bezit zijn van de genen van de sierpompen/ kalebas of andere vruchten. Dit heeft als gevolg dat de courgette of pompoen erg bitter zal smaken.  De bitterheid geeft aan dat de plant toxisch (giftig) is en dat je deze niet kan eten.


    Verschijnselen na het eten van vruchten met een te hoog gehalte Cucurbitacines
    Cucurbitacines veroorzaken maagkrampen en hevige, langdurige diarree, verdwijnen niet door verhitten, en zijn in hoge concentraties (>300mg/kg) zeer giftig. Bij deze hoge concentratie zijn de vruchten ongelofelijk bitter. Vergiftiging door cucurbitacines is zeldzaam maar komt voor.
    Gemiddeld proeft men bitterheid bij een concentratie van 2 mg/kg. Dit is ver onder de zeer gevaarlijke concentratie van 300 mg/kg.

     

     

    Voorzorg

    • Proef de rauwe courgette of pompoen. Als deze bitter smaakt: niet doorslikken, mond goed spoelen met water en niet gebruiken. Kinderen en ouderen hebben een andere smaakbeleving, zij kunnen de bittere smaken minder goed proeven
    • Gebruik geen vruchten uit de komkommerfamilie die in de tuin spontaan ontkiemen. Soorten die onder de komkommerfamilie behoren zijn: Komkommer, Courgette, Pompoen, Meloen, Watermeloen
    • Het wordt afgeraden om courgettes, komkommers, pompoenen, meloenen en watermeloen te eten die bitter smaken
    • De bitterheid geeft aan dat de plant toxisch (giftig) is en dat je het beter niet kan eten

     

     

     

    Zaden oogsten door handmatige bestuiving

    • Bindt met een pantykousje of organza zakje de mannelijke en vrouwelijke bloemen af. Deze dienen wel gelijktijdig in bloei te staan
    • Pluk de mannelijke bloem wanneer deze rijp is
    • Pel de kroonbladeren eraf
    • Wrijf en draai zachtjes over de stamper van de vrouwelijke bloem
    • De bevruchting heeft nu plaats gevonden
    • Span over de vrouwelijke bloem opnieuw het pantykousje of organza zakje tot de bloem verwelkt is
    • Doe dit met meerder bloemen van verschillende planten om de diversiteit er in te houden. 
    • Bij de overige bloemen kunnen de insecten gewoon hun werk doen. Er kunnen alleen geen zaden van geoogst worden. De vruchten kunt u wel eten. (tenzij het vruchtvlees wit is en bitter smaakt, veroorzaakt door teelt en weersomstandigheden).
    • Breng een merkteken aan bij de plant die je handmatig hebt bevrucht door losjes een bindbandje om de steel te doen. Zo weet je van welke planten je zaden kunt oogsten en van welke niet. 
  • Bladvlekkenziekte

    De bladvlekkenziekte kan veroorzaakt worden door twee verschillende schimmels en treden vooral op bij vochtige weersomstandigheden en bij een temperatuur vanaf 13 graden.. Lees meer


    Botrytis - Grauwe schimmel

    Botrytis is een wondparasiet. Kenmerkend is het wit-grijze schimmelpluis op de rottende vruchten aan de plant. . Lees meer


    Meeldauw - Echte

    Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.. Lees meer


    Meeldauw - Valse

    Valse Meeldauw De aantasting is te herkennen aan het witte schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zie je onregelmatige geelgroene tot purperrode vlekken. De aangetaste bladeren vallen af. Valse meeldauw komt voor op o.a: sla en komkommer.. Lees meer


  • Bladluizen

    Bladluizen
    De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer


    Spint

    Spint leeft aan de onderkant van vooral oudere bladeren. . Lees meer


    Tripsen

    Tripsen worden ook wel franjevleugeligen of donderbeestjes genoemd. De naam verwijst naar de vier van franje voorziene vleugels en de andere naam op hun vliegactiviteit bij warm broeierig weer. Ze zijn maximaal enkele mm groot. . Lees meer


  • Inhoudstoffen

     

    De voedingswaarde van 100 gram verse courgette is:

    Energetische waarde 67 KJ
    Koolhydraten 4 gram
    Eiwit 0,6 gram
    Vet 0,1 gram
    Vitamine C 17 mg
    Caroteen 0,20 mg
    Vitamine B1 0,05 mg
    Vitamine B2 0,09 mg
    Calcium 15 mg
    Ijzer 0,4 mg
  • Cake met Courgette

    Teveel courgettes, maak er eens een courgettecake mee, weer eens wat anders.. Lees meer


    Courgettesoep met spinazie

    Een heerlijke soep boordevol vitaminen.. Lees meer


    Piccalilly

    Een heerlijke piccalilly uit eigen keuken. Eenvoudig te maken met groenten uit de moestuin.. Lees meer